Teie ploomi- ja kreegipuid tabanud haiguse nimi on ploomipuu-leherooste, aga eriti ohtlik see puudele pole. Tõbe tekitab roosteseen Tranzchelia pruni-spinosae. Nakkuse esmatunnused ilmnevad suve teisel poolel ploomi- ja kreegilehtede pealmisel küljel kollakate täppidena. Haiguse süvenedes arenevad need väikesteks pruunikateks laigukesteks. Patogeenile eriti soodsates tingimustes võivad lehed lõpuks üleni pruunistuda ning enneaegselt maha langeda.

Kindel tunnus, mille järgi saab ploomipuu-leheroostet eristada, on algul kollakaspruunid, hiljem tumepruunid eostepadjandid lehtede alumisel pinnal. Kui eosed on valminud, hakkavad padjandid tolmama.

Haigustekitaja vahetab peremeestaime. Kevadeosed arenevad tal kollasel ülasel, kust võivad kanduda ploomi- ja kreegipuule. Viljapuulehtedel moodustunud kollakas- ja mustjaspruunid padjandid on vastavalt suvi- ja talieoste kogumikud.

Seen talvitub varisenud lehtedel talieostena, millest tekib uusnakkus.

Nimetamisväärset kahju see haigus täiskasvanud ploomi- ja kreegipuudele ei tekita, küll võivad mõnikord tõsiselt kannatada puukooliistikud. Eriti võib see juhtuda patogeenile soodsal suvel, kui ilm on sagedasti sajune ning pikemat aega jahe.

Tõrjeks koguge sügisel võra alla langenud lehed kokku ja kompostige. Suuresti hoiab lehtede nakatumist ära ploomipuu põhihaiguste keemiline tõrje.