2002. aastal kirjutas meile oma sellelaadsest kogemusest Maalehe lugeja Ain Ojasoo Vormsilt (TT nr 42, 17. oktoober 2002).

Kuna pere saab vee puurkaevust, olen vanas tarbetult seisnud šahtkaevus hoidnud juba palju aastaid säilitusõunu. Kui kellelgi juhtub samuti taoline kaev olema, millest harva vett võetakse, soovitan selle nn õunakeldriks muuta.

Talvel on veetase kaevus 3–4 m maapinnast madalamal. Selleks et õunu sinna süvendisse lasta, ehitasin prussidest parve, mille asetasin kahele ülestikku kokkuseotud auto siserehvile. Parve nurkadesse kinnitasin ümmargused võrgupoid, et alus veetaseme muutudes kaevu seinte külge ei takerduks.

Ladusin sorteeritud õunad 8–10 kg mahutavatesse kastidesse, mis katsin kilega, et puuvilju kaevu kaanelt langeva kondensatsioonivee eest kaitsta. Kastide alla- ja ülestoimetamiseks peab neil olema ristpaelte külge kinnitatud traadist rõngas, et neid pootshaagi abil teisaldada. Rõngas olgu tugev ja pootshaagiga kergesti tabatav. Kaste võib laduda üksteise peale kolm korda.

Kaev on kaanega suletud. Valitud terved õunad säilivad suurepäraselt kevadeni.