Kaks vürtsikat salatitaime
Ameerika kollaka (Barbarea praecox syn B.verna) ja läänekollaka (B. vulgaris) lehed on kõige väärtuslikumad ja maitsvamad noorena. Nende terav maitse meenutab rukolat, mädarõigast või ürt-allikkerssi, aga on mahedam. Lehti saab hakata tarbima juba 10–15 päeva pärast külvi, neid võib ka kergelt hautada.
Kevadel istutage taimed välja või tehke peenrale uus külv. Tumerohelised vitamiinirikkad lehed tõstavad söögiisu ja parandavad verd. Neis on palju rauda, kaltsiumi, beetakarotiini ja C-vitamiini. Kuna taimed elavad üle ka väiksemad öökülmad, saab neilt väärtuslikke lehti talve tulekuni.
Lääne-Euroopas on kollakad üsna levinud, Inglismaal on neid kasvatatud salatitaimena juba alates XVII sajandist.
Mõlemad taimed on ristõieliste sugukonnast ja kaheaastased. Salati- ja maitsetaimena on nad meil veel vähe tuntud, aga seeme on poes müügil ja miks mitte proovida. Läänekollakal on toredaid kirjulehiseid sorte.