Tüümian mõjub hästi seedimisele ja aitab ka köha vastu
Tüümian (Thymus vulgaris) on hõrgutav maitsetaim, mille eeterlikud õlid mõjuvad seedimist soodustavalt, antiseptiliselt ning rahustavalt.
Tüümiani omadusi hindasid juba egiptlased, kreeklased ja roomlased. Vürtsi- ning ravimtaimena oli ta tuntud ka keskaegsetes kloostrites.
Aias eelistab tüümian täispäikest ning kuiva, vett hästi läbilaskvat mulda. Peale komposti ei vaja see poolpõõsas mingit täiendavat väetamist.
Noored taimed istutatakse peenrale 20X20 cm suuruste vahedega. Vanematelt taimedelt võib suvel pistikuid lõigata. Kui taimi suvel või kevadel reeglipäraselt tagasi lõigata, moodustavad nad pidevalt uusi õrnu võsusid.
Kuivatamiseks lõigatakse osa põõsast maha vahetult enne õitsemist ning laotatakse laiali varjulisse õhurikkasse kohta.
Oma meeldiva, vürtsiselt magusavõitu maitsega sobib tüümian eriti vahemereliste toitude maitsestamiseks. Puhitusi ärahoidva toime tõttu teeb tüümian rasvased ning raskesti seeduvad toidud organismile vastuvõetavamaks. Erinevalt paljudest teistest ürtidest talub tüümian ka pikka keetmist. Kuivatatud ürdil on tugevam mõju kui värskel.
Tüümian sisaldab rikkalikult eeterlikku õli, mille peamisteks toimeaineteks on fenool, tümool ja karvakrool, seetõttu mõjub ta seedimist soodustavalt, antiseptiliselt ning rahustavalt. Teena soovitatakse teda kõhulahtisuse, suu- ja kõripõletike, aga ka köha ja bronhiidi puhul.
Vanniveele lisatud tüümianiõli aitab kaasa hingamisteede haiguste, reuma ja üldise kurnatuse leevendamiseks.
Allikas: "Maitsetaimede leksikon", Maalehe Raamat