Vastab Tiiu Tarang

Kui on valged lendavad putukad, on tõepoolest tegemist karilastega. Kollased liimipüünised on üsna sobilikud karilaste tõrjeks - kollane värv meelitab putukaid ligi ning liimpüünisele kinni jäädes nad hukkuvad. Kuna liimipüünised püüavad vaid valmikuid, tuleb neid kasutada pikema perioodi vältel ehk seni kuni kõikidest munadest arenevad valmikud.

Kasvuhoonekarilase arengukiirus sõltub oluliselt temperatuurist, näiteks +16° C juures on arengutsükkel kuni 60 päeva, +24° C juures vaid 25 päeva.

Looduslikest taimekaitsevahenditest võib kasutada preparaate Neko (pakend on kasutusvalmis lahus) ja NeemAzal-T/S, soovituslikult kasutatakse 0,3-0,5% kontsentratsiooniga töölahust, kahjustuse alguses (30-100 ml pritsimislahust/m²). Pritsimise intervall 7-10 päeva. Samuti võib kasutada erinevaid taimseid leotisi nt kesalille-, põldpuju- või soolikarohuleotist.

Tuleb aga märkida,et karilast on suhteliselt raske tõrjuda, kuna vastsetele moodustub peale nö vahajas kiht, mis kaitseb teda tõrjevahendite eest. Eriti tugeva kaitsekihiga on karilase munad ja viimase kasvujärgu vastsed, seega lootust ainult taimsete leotistega neid tõrjuda on suhteliselt kesine.