Avarus ja selged jooned

Moodsas eramus või korteris on sageli suured maast laeni aknad, valged seinad, üksikud kandilised mööbliesemed. Kõik joonistub selgelt välja. Kõik on väga stiilne, puhas, ehk isegi veidi steriilne.

Minimalistliku sisustusega ruum tahab, et ka taimed ja anumad oleksid selgete joontega. Haljastus tuleb välja mängida joone ilule.

Kuna tänu suurtele akendele on valgust palju, tunnevad end moodsas ruumis hästi kõik valgusnõudlikud paksulehelised: agaavid, havisabad, piimalilled, kalanhoed, lasn-
lehikud, soomuslehikud, vriisead, ekmead. Valgust naudivad ka käänd-bokarna, tääkliilia, rahu-palmlehik, alokaasia, flamingolilled, orhideed jne. Peaaegu nad kõik on selgelt välja joonistunud lehtedega.

Enamik neist liikidest on üsna vähenõudlikud, sest moodsal inimesel pole ju aega pirtsutajatega mässata.

Vaid alokaasia võib vähegi ebasobivates oludes ning ebapiisava hoole tõttu alla käia ja surra. Kuid ükski taim pole ju igavene! Kui taim ikka tohutult hästi sobib mingisse anumasse ja mõjub ruumis efektselt, siis kasutage teda ikka. Kui ta ka vaid aasta jagu teile oma mõnusat väljanägemist pakub, olete juba saanud kätte selle mis vaja.

Taimi võib kasutada sisehaljastuses üsna ajutiselt. Ka kõige vastupidavamad muutuvad varem või hiljem inetuks.

Kandilised vaasid, alused ja muud iluümbrised rõhutavad joont, plekk ja jahe metall mõjuvad modernselt. Kõrge risttahukas-postament on sobiv koht ripptaimedele ning samas saab seda kasutada ka ruumi eraldamiseks.

Ehmatav detail toob värskust

Moodsas ruumis võib loomulikult kasutada ka lopsaka lehestikuga taimi, kuid siis tuleks rohelisele massile anda juurde mingi moodne puudutus, näiteks kasutada ehmatavat värvi ilupotte. Ootamatu detail toob kujundusse värskust, uudsuslikkust ja kaasaegsust.

Eri värvi ja vormi pottidega ei maksa aga liialdada. See teeb ruumi liiga kirjuks ja rahutuks, ei teki tervikut. Piisab, kui ilupotte on
2–3 värvi.

Oluline on leida taimele tema iseloomuga kokku sobiv ilupott, mis sobib kokku ka interjööriga. Õige pott õiges kohas annab taimele poole tema ilust juurde.

Ent kasutada saaks veel mingeid elemente, näiteks siduda ilusaid kive taimede ja ilupottidega. Suuremad kivid, kiviplaadid ja killustik võivad olla täiesti omal kohal avaras ja suhteliselt tühjas siseruumis. Nad loovad meeleolu ning aitavad taimi esile tuua.

Efektseks pilgupüüdjaks sobivad ülihästi tipptaimed – orhideed. Aga modernsust saab luua vägagi tavaliste taimede ja lihtsate võtetega. Näiteks panna kõrgelt kandiliselt plekkpostamendilt alla voogama Woodi laternlille või tekitada pisikestest punastest kalanhoedest särtsakas triip.

Õitsvad taimed – kuukingad, kalanhoed, vriisea jt – meelitavad tuppa siseneja pilgu oma värvidega kõigepealt endale.

Lihtne ja efektne kujundusvõte on see, kui kasutada ühte taime korduses: näiteks kolm tükki rühmas, ja valida neile n-ö ühest perekonnast ilupotid – ühte vormi ja värvi, aga eri suuruses.

Pehmus ja harmoonia

Vanemates majades on aknad tavaliselt väiksemad ja ruumides valgust vähem. Järelikult pole mõistlik sinna väga valgusnõudlikke taimi panna.

Traditsioonilisem ruum igatseb pehmuse, rahu ja harmoonia järele. Seda annavad lopsakad rohkete lehtedega puhmikud ja väikesed puud: tiigerlehikud, draakonipuud, kummipuud, sõnajalad, filodendron jt.

Ümarad lehed mõjuvad soojalt ja sõbralikult. Pehmed lehed viitavad sellele, et taim on nõus kasvama ka lahjemates valgusoludes.

Pehmelt mõjuvate taimedega ei sobi kokku modernsed metallvaasid ja kandilised plekkpostamendid. Valige neile ümarad ja mahedama värviga anumad, mis sulavad ruumiga kokku.

Lopsaka roheluse keskel vajab pilk aga samuti punkti, millel peatuda. Värvilaiku silmarõõmuks. Selleks sobib mõni kirjude lehtedega taim, näiteks triibuliste lehtedega draakonipuu.

Pilgupüüdjaks saab edukalt kasutada ka õitsvaid hooaja-potililli: alpikanne, kalanhoesid, asaleasid, priimulaid jne. Need värvilaigud meelitavad lähemale astuma ja pakuvad silmale rõõmu.



KUJUNDUSNIPPE

Pilgupüüdjad ja kordusefekt

- Pange mõni erksat värvi õite või efektse lehestikuga taim pilgupüüdjaks – see lööb ülejäänud kujunduse särama. Mis siis et õied mõne aja pärast närbuvad, taim on oma ülesande täitnud ja võib ta välja vahetada.

- Ühes toas on paras kasutada 2–3 värvi ilupotte, mitte rohkem.

- Kasutage kordusefekti: 2–3–5 ühesugust potti, mitu ühesugust taime rühmas. Need on väga lihtsad lahendused, aga pääsevad hästi mõjule.

- Kasutage taimelampe, nii saate taimi paigutada ka aknast kaugematesse ruumiosadesse ja pimedatesse nurkadesse.

- Vaheldust saab väga lihtsalt tekitada nii, kui tõstate mõne madalal olnud taime kõrgemale postamendi otsa, et ta oleks hästi vaadeldav.



KASULIK TEADA

Sama külg valguse poole

Kui soovite sünnipäevaks või mõne muu sündmuse puhul anda toale uut ilmet, võite taimi julgelt päevaks-paariks teise kohta viia. Enne tehke aga poti aknapoolsele poolele väike märge. Nii saate taime tagasi tuues paigutada harjumuspärasesse asendisse valgusallika suhtes. Kui selle poole satub teine külg, hakkab taim lehti valguse poole keerama ja satub stressi. Mõni, näiteks bensoe viigipuu, võib hakata koguni lehti maha viskama.