Taimede ihuharimise eest peab hea seisma tema omanik.

Tolmused taimed on näotud. Tolmukord takistab fotosünteesi, ummistab õhulõhesid ja häirib normaalseid hingamisprotsesse. Aja jooksul hakkab taim kiratsema, võib haigestuda ja hukkuda.

Taimede puhastamist võetakse ette suvel sagedamini, isegi kord kuni kaks nädalas. Talvel, mil osadel taimedel on puhkeperiood, puhastatakse taimi harva, vaid äärmisel vajadusel.

Olenevalt taimeliigi iseärasusest on tolmust vabanemiseks mitu võimalust.

* Kuivhalt harjamisega, milleks kasutatakse väikest harja või pintslit on mugav eemaldada tolmu nendelt taimedelt, keda ei saa või ei tohi piserdada või dušši alla viia. Enamasti on nendeks kaktused ja karvaste lehtedega taimed.

* Tolmu pühkimist võib teha kergelt niiske lapiga või näiteks niiskete puuvillaste kinnastega. Lapiga pühitakse tolmu suurtelt taimedel, kelle viimine dušši alla pole võimalik, aga ka suurelehelistelt taimedelt ning näiteks palmidelt. Tolmu eemaldamisel jälgida, et seda tehakse õrnalt ja ettevaatlikult, ning et ei vigastataks taimelehe pealispinda.

* Pesemine dušši all sobib eelkõige nendele taimedele, kes armastavad niiskust. Dušš imiteerib vihmasadu ja pühib tolmu taimedele kiiresti minema. Pesemisel jälgida, et vee temperatuur oleks sama, mis toaski so +18º...+24º C. Liialt soe või külm vesi teeb taimele kasu asemel hoopis kahju. Et lehed jõuaks õhtuks kenasti ära kuivada, on veeprotseduurideks parem aeg päeva esimene pool. Mulla liigse niiskumise vältimiseks tuleks lillepott katta kiletüki või veel mugavam, kilekotiga.

* Piserdamisega saab taimedelt minema nii tolmu, kui tõsta lühiajaliselt õhuniiskust. Mingil määral aitab piserdamisega kaasnev õhuniiskuse tõus vähendada ka kahjureid. Piserdamisel kasutada toasooja ja pehmet vett (kare vesi jätab taimelehtedele koledad valged plekid) ning jälgida, et pihustatav vesi langeks taimele võimalikult peene joana e uduna. Nii nagu pesemiseks, on ka piserdamiseks parim aeg päeva esimene pool. Vältida vee sattumist õienuppudele ja õitele. Piserdamine ei sobi karvaste lehtedega taimedele.