Looduslikult kasvavad lembeliiliad (Agapanthus) Lõuna-Aafrikas. Tänu oma päritolule ja liiliat meenutavale väljanägemisele on kaunil taimel inglise keeles mitmeid nimetusi nagu Lily of the Nile, blue lily või African blue lily.

Lisaks päikselisele kasvukohale armastavad lembeliiliad viljakat ja parasniisket kuid vett hästi läbilaskvat liivasegust mulda. Rohkele õitsemisele aitab kaasta taimede regulaarne ja tasakaalustatud väetamine kuni õienuppude ilmumiseni.

Põhjuseid, miks lembeliiliad halvasti õitsevad võib olla mitu.

Talvitumine liiga jahedas (alla +5º C) ja niiskes kohas võib nullida järgneva aasta õitsemise. Kuid õitsemist võib pärssida ka talvitumine liiga soojas, temp üle +10º C, kohas.

Kui taimed on kasvuajal liialt varjus, võib see vähendada õitsemist. Et rohkelt õitseda, vajab lembeliilia maksimaalselt päikesevalgust.

Halvasti õitsevad ka viirushaiguste all kannatavad taimed. Viirushaigustest annavad märku heledad triibud-laigud lehtedel. Selised taimed oleks mõistlik asendada uute taimedega, sest viirushaiguseid on pea võimatu ravida.

Veepuudus peale õitsemisperioodi lõppu võib samuti mõjutada järgneva aasta õitsemist. Kuna veepuuduses ei arene õiealgmed korralikult välja siis jääbki tuleval aastal õitsemine kasinaks. Seetõttu tuleks taimi regulaarselt ja vastavalt vajadusele kasta kuni sügiseni. Kuid kindlasti vältida läbivettinud mulda.

Õitsemisele võib pärssivalt mõjuda ka liiga väikeseks jäänud pott, kus taimel on vähe toitaineid ning vee kättesaadavus halb. Kuid samuti pole hea liialt suur pott – istutamisel jälgida, et uus pott oleks vaid veidikene suurem eelmisest.

Kuigi aeg-ajalt, kui pott on taimele silmnähtavalt kitsaks jäänud, tuleb lembeliiliaid ümber istutada, siis ei maksa seda teha igal kevadel. See häirib taime liigselt ja väheneb õitsemine.