"Meie kliimas ühed peamised varajased ja vastupidavad õitsejad, et tuua esimest värvi terrassidele ja rõdukastidesse. Kuu keskpaigas, kui ilm vingerpussi mängis ja talv tagasi pöördus, ostmine küll mõnevõrra vähenes, kuid iga päikesekiir tõi ostjad jälle tagasi,” jutustab Juhani Puukooli jaemüügijuht Kersti Rannamäe.

Hansaplantis olid populaarsed veel kevadised sibullilled nagu nartsissid, hüatsindid, krookused – neid sai aprilli ilmadega juba terrassile istutada.

Ettekasvatamiseks osteti palju kevadisi lillemugulaid ja -juurikaid: daaliaid, gladioole, kannasid.

Palju on aprillis ostetud ka maitsetaimi, mida saab kasvatada ka toas aknalaual, et värske roheline oleks alati omast käest võtta.

Põnevad hitt-taimed on sellel aastal putuktoidulised toataimed: kärbsepüünis, võipätakas, huulhein ja kanntaim.

"Tõusvas joones läheb erikujuliste lehtpuude müük, näiteks rippoksalised pajud ja meyeri sireli ning siberi kontpuu tüvivormid. Nad sobivad hästi ka väikesesse aeda ning on põnevaks täienduseks näiteks püsilillepeenras,” sõnab Hansaplanti turundusspetsialist Annika Reiljan.

Kuna rohelus on väga trendikas ka toas, on selle aasta aprillis suur populaarsus ka toalilledel. Tõelised trenditaimed on kaktused ja sukulendid, kuid endiselt on väga populaarsed ka kuukingad.

Samuti kogub populaarsust õhus kasvav taim dillandsia.

Populaarne sammasvorm

Juhani Puukoolis on üks populaarne lemmik olnud sammasõunapuu ja just tema varajased sordid. Sammasõunapuude plussiks on varajane viljakandvus, väike ruumivajadus ja lihtne hooldus.

Enim tähelepanu on saanud viljapuude ja marjapõõsaste eelmise aasta menutaimed ja selle aasta uudissordid. Põõsaskirss 'Carmine Jewel' on õitsemise ajal väga dekoratiivne, mõnusalt madala ja kompaktse kasvukujuga ning lisaks maitsvate viljadega.

“Marjapõõsastest tooksin välja veel söödava kuslapuu sordid, maasikvaarika ja kännasmustika 'Chandler'”, märgib Kersti Rannamäe.

Klassikaliselt on varakevad ka elupuuhekkide istutamise aeg ja siin mängivad kõige suuremat rolli hetke sooduspakkumised. Istutamisega käivad kaasas korralik kompostmuld ja hea stardiväetis – ka need on enimmüüdud toodete nimekirjas.
“Marjapõõsastest tooksin välja veel söödava kuslapuu sordid, maasikvaarika ja kännasmustika 'Chandler'”.

Populaarsemad elupuude sordid on 'Brabant' ja 'Smaragd' ning paljasjuursetest hekitaimedest kontpuud ja viirpuud.