Igal juhul tuleb kevad vägisi meie õuele ja suvigi pole enam kaugel. Taimebeebid aina kasvavad aknalaual ja õige pea külvame seemned aiamaale. Neil, kes seni on teinud panuse lilledele, tasub ehk mõelda rohkem söödavale kraamile. Paneme aiamaale kasvama porgandid, peedid, kartulid, külvame maitse- ja ravimtaimi. Ärme saeme maha vanu õunapuid ega juuri välja vanaemaaegseid sõstrapõõsaid, vaid teeme nende viljad sügisel mahlaks ja moosiks. Küllap teadsid esivanemadki, et elu on ettearvamatu.

Maakodu erinumber suur ja mahukas "Suvi aias" toob lugejateni kaks võrratut ja eriilmselt Eestimaa aeda.

Fööniksi aed
"Saaremaal Jaagu talus on Jelene Sakel loonud ühe muljet avaldavama aia, mida kodumaal olen näinud," ütleb Maakodu aiatoimetaja Marju Reitsak. Perenaine ise lausb aga nii: "Kui ma peaksin seda nüüd tegema, siis pole kindel, kas üldse alustaksin,” tunnistab Jelene.

Imeline aed Haapsalus
See aed mere ääres Haapsalus paneb turistid seisatama ja ennastunustavalt pildistama. Võib julgelt öelda, et aia perenaine Meeli Kastepõld on aia kujundamisel ja hooldamisel perfektsionist. Ja seda alates murust kuni ümaraks pügatud põõsaste ja puudeni välja. Tema aia tõeliseks pärliks on aga suvelilled.

Suvise elu süda on terrass

Liane ja Kaido Mäesalu imelises Liblikaaias asub mõnus terrass, mille ehitamisel ja sisustamisel on pererahvas ära kasutanud kõiki kodus olemasolevaid materjale, teise ringi mööblit ja tekstiile ning kuuris kasutuna seisnud kaminat.

Kuidas soe kliima mõjutab meie püsililli?

Pärast tänavust erakordselt sooja ja niisket talve tekib aiaomanikel õigustatud küsimus: kas kliima soojenedes saame hakata kasvatama taimi, mis seni pole meie laiuskraadil edenenud? Põhjaliku ülevaate annab lillekasvatuse meisteraednik ja Aiasõber OÜ omanik Lembit Kaarna.

Millised murelisordid on koduaeda parimad?

Käisime mullu suvel Polli Aiandusuuringute Keskuses proovimas, kuidas maitsevad meil kodumaal kasvatatavad magusad kirsid ehk rahvapäraselt murelid. Selgub, et murel on igavesti väärt vili, mida aias kasvatada! Ajakirjast saate teada, millised on Maakodu lemmikud.

Minilaadur - asjalik kodumasin maakoju

Maakoju kolides soetatakse lumelükkamiseks ja käru vedamiseks enamasti ATV. Ent kui veidi raha juurde panna, saab juba sellise “kodumasina”, millega on võimalik ära teha enamik töid kraavikaevamisest puude istutamiseni.

Ilumäe koogiviljad kasvavad rokkmuusika saatel

Jaana ja Jaanus Trolla kasvatavad Võrumaa põldudel uskumatult värvilisi köögivilju. “Aga meie põllu rokkstaarid on ikka värvilised lillkapsad!” usub Jaana. Ühtlasi on tegemist kapriisseimate köögiviljadega, mida põllul kasvatada. Lisaks igapäevasele köögiviljakasvatusele avasid nad ka oma poe, kust saab alati värskeid Ilumäe talu köögivilju osta.

Veel leiate "Suvi aias" ajakirjast:

*Suur aedniku külvikalender aprillist augustini.

*Tarbeaia spikker: viljavahelduse ABC, head ja halvad naabrid tarbeaias, selleri perekond.

*Majaehituse blogi. Milline maja ehitada?

*Meistrikool. Teeme ise lillakasti.

*Käsikultivaatori head ja vead.

*Nipid ja nõuanded.

*Aiaspetsialistid õpetavad. Valime suvelilledele õige ümbrise.

*Pisimaja on ka maja ehk alla 20-ruutmeetrised majad, mis ei vaja ehitusluba.

*Viinamarjakasvataja kogemus: mida õpetas viinamarja-aasta 2019?

*Kirss-kontpuu ja linnurohi.

*Köök. Lapi leivast salsani.

*Nahkhiir - meie hirmus armas sõbralik naaber.

Maakodu, Fööniksi aed, Jaagu talu, Orissaare, Saaremaa, Jelene Sakel