Veekahjustuste vältimiseks on mitu võimalust. Kui ilm on kuiv ning maja katus keskmise suurusega, võetakse vana katusekate maha ja paigaldatakse ühe päevaga veekindel aluskate. Kvaliteetsed aluskatted suudavad ajutise katusekattena kaitsta maja vee ja lume eest vähemalt neli nädalat.

Kui aga katusepind on suur või on vaja vahetada ka sarikaid, siis see meetod ei pruugi sobida. Sellisel juhul tehakse katusevahetust eraldi sektorite kaupa, et võimalikult väike osa majast oleks tööde ajal katusega katmata. Vajadusel kaetakse katmata osad ajutiselt presendi või mõne muu veekindla materjaliga. Kasutades tehases juba valmis toodetud kandesõrestikku ehk ferme, saab lihtsama katusega eramajal need paika päevaga ning järgmise päeva õhtuks on veekindel aluskate majal peal.

Külmakraadid välistavad vihmavee

Veekahjustuste vältimiseks on isegi kõige turvalisem teha katusevahetust külmakraadidega. Kui öösel ongi lund sadanud, lükkavad katusemeistrid selle hommikul tööle tulles veekindla aluskatte pealt ära. Pole aga mingit ohtu, et vihmavesi kuidagi tuppa pääseks.

Talvel katust ehitades tuleb kindlasti paigaldada kvaliteetne aluskate, millel on topelt liimiribad, mitte aga ainult ühes servas. Vaid nii nakkuvad aluskatte paanid korralikud üksteise külge, mis tagab ühenduskohtade vee- ja tuulepidavuse. Samuti tuleb silmas pidada, et suuremate külmade ajal vajavad rulltihendite liimuvad osad enne paigaldust fööniga soojendamist.

Sama kehtib ka bituumensindlite paigaldamisel, kui õhutemperatuur peaks parima tulemuse saavutamiseks olema vähemalt kuus kraadi. Kui õhusooja on alla selle, tuleb materjali kaks-kolm päeva enne paigaldamist soojas (+20 kraadi) hoida. Siiski ei tohiks sindleid paigaldada miinuskraadidega, sest külmaga muutub materjal rabedaks ning võib murduda.

Katusevahetuseks kulub viis päeva

Kogenud katusemeistrid saavad 200ruutmeetrise ilma vintskappideta eramaja katuse tehtud maksimaalselt viie päevaga – üks päev aluskatte paigaldamisele, teine roovidele ning siis kolm päeva katusekivide, äärekivide ja harja paigaldusele. Viiepäevase valmimistähtaja eelduseks on muidugi see, et kivid tõstetakse katusele tõstukiga ja kivipakid jaotatakse õige vahemaaga ära.