Hoian potti kinniehitatud rõdul päikese käes. Päevane temperatuur on seal paarikümne kraadi ümber, öine aga, ei lange enamasti alla kümne kraadi. Teada on, et mugulaid võiks hakata saama siis, kui kartul on paar nädalat õitsenud. Õisi pole minu postist veel näha.

Nüüd jääb üle ainult oodata, millal täpselt saab saaki ja kui palju.

Esailgu panime mulda potti poolejagu, et hiljem oleks võimalus kartuleid "mullata"

Maakodu kujundajal Piret Väljatagal on kartuli potis kasvatamisega juba pikad kogemused. Tema paneb märtsi lõpus, aprilli alguses eelidandatud kartulid kasvama ükshaaval viieliitristesse pottidesse. Kuniks nad hakkavad mullast välja piiluma, hoiab ta neid pimedas, ent soojas majapidamistarvete abiruumis. Peale tärkamist aga viib kasvuhoonesse.

"Selleks ajaks, kui kasvuhoonesse on võimalik tomateid ja paprikaid istutada, on kartulid pottides juba suureks kasvanud - need toovad väga rõõmsat rohelust sinna imepisikeste kasvuhoonetaimede sekka," räägib Piret omadest kogemustest. Hiljem, kui kasvuhoonetaimed hakkavad kartulipuhmaste varju jääma, saab kartulipotid tavaliselt juba õue tõsta ja see probleem on lahendatud.

Pireti sõnul saab ta igast taimest lõpuks väikese hulga kartulimugulaid, mis on sobiv just üheks söögikorraks. Kas selline vaevanägemine end ka ära tasub?

"See jääb igaühe enda otsustada, ent esimese värske kartuli imelist maitset, mida saab tunda selle meetodiga juba juuni alguses, ei asenda mitte miski! Sestap panen kartulid pottidesse ka sellel aastal," ütleb ta.