1–2 sibulat

3 küüslauguküünt

1 sellerivars

2 purki purustatud tomateid

soola-pipart

1 sl kuivatatud ürte (maitse järgi tüümiani, basiilikut, punet)

1 tšillikaun või pisut tšillihelbeid

oliiviõli

Bešamellkaste

80 g võid

1 dl jahu

6–8 dl piima

soola

pool riivitud muskaatpähklit

Täidiseks

1 suur karp šampinjone või muid otse-pannile-seeni

praadimiseks võid

soola-pipart

500 g riivitud juustu, kas mozzarella’t või eri juustude segu

lasanjelehti

Tee nii:

Tomatikastme tarbeks koori ja haki sibul ning kalla poti põhja õli sisse vaikselt klaasistuma. Mõne aja pärast lisa hakitud küüslauk ja varsti ka selleriseibid. Kalla sekka purustatud tomatid, maitsesta ja lase vaikselt podiseda. Vajaduse korral lisa pisut vett. Mida kauem selline tomati­kaste podiseb, seda paremaks ta muutub. Mina lasen kastmel tunnikese kindlasti vaiksel tulel haududa ja koos lihaga isegi kauem. Aeg-ajalt tuleb kastet muidugi segada.

Teises potis võid hakata valmistama valget ehk bešamellkastet. Sulata potis või, lisa jahu, sool ja muskaatpähkel. Vispelda segu kogu aeg ja lisa tasapisi piima. Lase kastmel rahulikult podiseda ja pakseneda, ikka aina vispeldades.

Nüüd haki seened, prae võiga kergelt läbi ja maitsesta soola-pipraga.

Kastmed valmis, määri lasanjevorm võiga ja hakka kihte laduma. Kõigepealt lasanjelehed, siis paras ports praetud seeni, seente peale ühtlane kiht tomatikastet, siis bešamell ja sinna peale puista riivjuustu. Korda kõike veel nii palju, kui mitu kihti tahad teha. Pealmiseks kihiks jäta ainult bešamellkaste ja juust.

Lasanje valmis laotud, võid selle paariks tunniks (või üle öö) seisma jätta. Kuumuta ahi 180 kraadini ja küpseta lasanjet umbes 45 minutit, nii et riivjuust muutuks mõnusalt kuldpruunikaks, aga kindlasti poleks kõrbenud. Ahjust võttes lase roal vähemalt 10 minutit taheneda. Serveeri krõmpsu rohelisega.

Selline ise tehtud lasanje on tõeline meistriteos ega jäta kedagi külmaks.