Maja, mille projekteeris 1943. aastal Keila linnaarhitekt Arnold Väli, ei saanudki Eesti eelmise iseseisvuse ajal lõplikult valmis. Talu peremehe Johannese, kes oli endine Ohtu mõisakooli juhataja, kohaliku Tuula küla raamatukogu ja puhkpilliorkestri asutaja, viisid Vene väed 1944. aastal ära. Sõja ajal koliti majja esmalt Vene vägede moonaladu ja hiljem ka raadiojaam ning sinna majutati üle kümne Vene vägede sõduri.

Perele, Triinu vanavanaemale ja tema kahele tütrele Luulele ja Maimule, jäi siis elamiseks ainult üks tuba ja köök. Ühest tütrest sai Tuula külakooli õpetaja, aga perepoeg Artur jäi ennast 11 aastaks metsa varjama, vahepeal varjati Kaldamäel teisigi metsavendi.

Kauni ja erilise arhitektuuriga maja renoveeriti täielikult alles 2019. aastal, kui Kaldamäe omanikuks oli saanud Johannese tütretütretütar Triin, kelle lapsed on Tuula külas juba pere kuues põlvkond. Triin soovis kasutada võimalikult naturaalseid materjale, mis meenutaksid just 1930ndaid. “Uurisin vanu ajakirju ja raamatuid, näiteks vanades häärberites ei jäetud palki välja, jõukamad pered panid seina tapeedi või krohvisid,” selgitab ta.

Jaga
Kommentaarid