Munad on algul heledad, hiljem muutuvad mustaks. Talvituvad munadena puudel ja põõsastel. Kevadel elavad talveperemeestaimedel, suvised partenogeneetilised põlvkonnad elavad oal, peedil ja paljudel umbrohtudel. Sügisel arenevad tiibadega isendid, kes rajavad viimase muneva põlvkonna.

Oa-lehetäi (Aphis fabae) kahjustab peamiselt põlduba, vähem peeti jt. Igas liikuvas arengujärgus toituvad taime ülemises osas. Kahjustuse tagajärjel taimed känguvad, suure kahjustuse korral isegi kuivavad. Oma elutegevuse käigus levitavad lehetäid šokolaadilaiksust. Kahjustus võib ulatuda isegi kuni 60-70%-ni.

Tõrje

Külvake varakult, kasvatage kiire arenguga sorte, tehke oapõld võimalikult kaugelemitmeaastastest liblikõielistest. Kasvuaegse keemilise tõrje aeg on esimest täikolooniate ilmumisel. Insektitsiididest sobib oa-lehetäide tõrjeks Decis Mega ja NeemAzal-T/S.

                                                                                                                                                           

Koduaia taimetohter
Oa-lehetäist ja paljudest muudest koduaias levivatest kahjuritest ning haigustest saab ülevaate äsja ilmunud raamatust „Koduaia taimetohter“, mille koostajaks on Tiiu Annuk ja Pille Sooväli.

Praktiline raamat annab ülevaate koduaedades levivatest taimehaigustest ja kahjuritest ning pakub juhiseid tomati, paprika, kurgi, herne, oa, kapsa, lillkapsa, sibula, peedi, kaalika, naeri, redise, kartuli, maasika ja vaarika kahjustajatest hoidumiseks.

Fotode ja kirjelduste abil on aednikul lihtne kahjustus kindlaks teha ning rakendada tõrjesoovitusi, kartmata oluliselt eksida.

Lisaks soovitatakse maheaianduse võtteid ning õpetatakse valmistama taimseid preparaate kahjurite, haiguste ja umbrohu tõrjeks.