Ära viska üleküpsenud banaane ära! Küpseta nendest maitsev banaanileib
Vahest juhtub, et ostetud banaanid nukralt muudkui mustemaks tõmbuvad ning keegi neid ära süüa ei soovi. Nendele banaanidele saab anda uue võimaluse tehes neist banaanileiba.
Banaanileiva teevad eriti mõnusaks tumeda šokolaadi ning kreeka pähkli tükid. Kasutasin retseptis kahte banaani, mis annavad leivale üsna maheda banaani maitse. Kui soovid tugevamat maitset, siis võid kõik kolm banaani leiva sisse purustada.
Valmistusaeg: 1 tund
retsept on mõeldud 30 cm pikkuse leivavormi jaoks
Vaja läheb:
100 g suhkrut
3 banaani (2 taina sisse, 1 leiva peale)
100 g sulatatud võid
2 muna
100 ml hapukoort
300 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
150 g tumedat küpsetusšokolaadi
80 g kreeka pähkleid
Eelsoojenda ahi 200 kraadi juurde. Purusta suures kausis kaks banaani, lisa juurde sulatatud või, sega läbi ning lisa suhkur. Sega senikaua, kuni segu on ühtlane. Lisa hapukoor ja munad ning sega segu veelkord korralikult ühtlaseks.
Seejärel lisa märgadele koostisainete kuivad – ehk jahu, millele on juurde lisatud küpsetuspulber ning sool. Sega tainas ühtlaseks – võimalikult väheste segamistega kui piisavalt paljudega, et tainas ühtlane oleks.
Tükelda šokolaad ning pähklid väikesteks tükkideks ning sega tainasse.
Tee leivavormi servad ja põhi võiga kokku ning tõsta tainas sisse. Poolita banaan ning aseta kõige peale. Küpseta leiba 200 kraadi juures 45 minutit.
Enne, kui leiva vormist välja võtad, lase sel veidi jahtuda.
Kui leiba koheselt ära ei söö, siis säilita seda külmkapis.
Allikas: Liis Kuldma-Vähk www.aumaliis.ee