Tavalistele pannkookidele vahelduseks soovitan proovida pärmitaina pannkooke, mille valmistamine nõuab küll tunduvalt rohkem aega, kuid on ootamist väärt!

Valmistusaeg: umbes 2 tundi (koos taina kergitamisega)

Portsjonid: 4-5le

Vaja läheb:

15 g presspärmi

200 g piima

120 g nisujahu

1 muna

2-3 spl suhkrut

näpuotsaga soola

Kui kodus ei leidu presspärmi, siis kasuta selle asemel kuivpärmi.

Pea meeles, et 1g kuivpärmi = 2 g presspärmi.

Pane piim kastruliga pliidile soojenema. Samal ajal hõõru suuremas kausis suhkur ja sool pärmiga vedelaks. Lisa segule käesoe piim. Jälgi, et piim ei oleks liiga kuum ega liiga külm – mõlemal juhul tainas lihtsalt ei kerki.

Lisa segule muna ning sõelu juurde jahu. Sega tainas ühtlaseks. Kata tainakauss käterätikuga ning lase soojas kohas 30 minutit kuni 1 tund kerkida. Soojaks kohaks sobib näiteks ahi, mis on umbes 25 kraadise sooja peale keeratud.

Kui kasutad kuivpärmi, siis sega pärm jahu, suhkru ja soolaga läbi. Lisa eelnevalt pliidil käesoojaks soojendatud piim, sega segu ühtlaselt läbi, lisa lahtiklopitud muna. Kata kauss rätikuga ning jäta sooja kohta kerkima.

Kui tainas on kerkinud, siis tainasse õhu tekitamiseks klopi see korraks läbi. Soojenda pann pliidil, sulata sellel või või vala peale õli ning tõsta supilusikaga parajad tainaportsud pannile ning prae pannkoogid mõlemalt poolt kuldpruuniks.

Pärmitaina pannkookide küpsetamisel on juures väike nõks – leida sobiv panni kuumus. Liiga kuumal pannil saad küll pannkookidele krõmpsuvad ääred, kuid kook jääb suure tõenäosusega seest tooreks. Liiga madalal kuumusel küpsetades küpseb pannkook küll läbi, kuid koheva tekstuuri asemel muutub kõvaks. Mina kasutan oma pliidil kuumust number 10 (maksimaalne 14).

Allikas: Liis Kuldma-Vähk www.aumaliis.ee

Loe hiljem
Jaga
Kommentaarid