Roosid. Nõuandeid ja soovitusi aednikule

Kirjastus Varrak, 2022

Kuna roosikasvatuse teema on mahukas, peaks ühe tulihingelise roosisõbra raamaturiiulis ja suveperioodil ka öökapil olema kindlasti mõni omamaine roosiraamat. Omamaine just seetõttu, et Eesti ilmastikuolud on muutlikud ega ole paljudele roosisortidele sugugi meelepärased. Else Liventaal, kes juhtis üle paarikümne aasta Tallinna botaanikaaia rosaariumi tööd, on sadu roosisorte läbi kasvatanud ning teinud märkmeid nende kasvu, arengu, õitsemise, talvitumise ja haigustele vastupidamise kohta. Raamatus ongi kokkuvõte neist roosisortidest, kes meie tingimustele kõige paremini vastu peavad. Muidugi on kaante vahel ka üksikasjalikud õpetused rooside istutamise ja edasise hoolduse kohta ning huvilised leiavad ka õpetusi rooside paljundamiseks.

Eriti hea, et raamatus on peatükk „Aastaring roosiaias“. Sealt saab teada, millised tööd ja tegemised tasuks igal kuul oma roosipeenral ette võtta.

Kuna käes on juuli, tavaliselt Eesti kõige põuasem kuu, valisin tutvustuseks lõigu, mis õpetab roose õigesti kastma.

„Põuaperioodil tuleks roose põhjalikult kasta kord kuni kaks nädalas: 20-30 liitrit vett ruutmeetri kohta. Vihmutada ei soovitaks, sest siis on lehed pidevalt märjad, mis soodustab haiguste (tahmlaiksuse) levikut, samuti võib ereda päikesepaiste korral tekkida lehtedele päikesepõletus – toimivad ju veetilgad päikese käes nagu suurendusklaas.“

Ettevaatust! Juulikuu on ka kõigis puukoolides ja aianduskeskustes alati roosikuu ja on üsna võimatu neist ühegi uue roosiistikuta lahkuda!