Merili teepurgid köögiriiulil.

Tere!

Meie korjasime koos lastega oma maakodu väärika pärna otsast pärnaõisi. Oh seda lõhna!

Loomulikult on purgis ka oma aasa nurmenuku õied ja kodune piparmünt, mida kulub teeõhtutel eriti ohtralt.

Hoiustame kõike seda head puupliidi kohal väikesel riiulil klaaspurgikestes. Sildid pole tarvilikud, sest peale vaadates on selge, mis on mis.

Merili Susi

❤️

Maal elades olen korjanud ja kasutanud teedeks erinevaid taimi: pärnaõisi, piparmünti, kummelit, melissi, nurmenukke, põdrakanepit... Lapsepõlvest on meeles imeilusa värviga vaarikavarretee.

Krista tehtud pärnaõite hoiutopsid.

Ka oma keraamikal olen päris palju erinevaid taimi kasutanud: pihlakaid, puulehti, kanarbikku ja palju muudki. Spetsiaalselt teetaimedele mõeldes olen aga näiteks pärnaõitele teinud tellimustööna keraamilised hoiupurgid (pilt lisatud manusena).

Värvilist sügise jätku!

Krista Varul

❤️

Kristi teepurgid.

Minu lemmik teetaim on nurmenukk. Säilitan teed läbipaistvates purkides siis jääb ära igasugune purkide sildistamine. Samuti meeldib mulle teed tehes miksida erinevaid taimi näiteks meliss koos pärnaõitega, samuti on mõnus kooslus piparmünt nurmenukuga.

Kristi Post

❤️

Kirjutan teile Saaremaalt, Mutsi talust. Eelmisel kevadel kolisime perega pealinnast elukaaslase esivanemate tallu. Olen suur taimeteede austaja ja panin ka siia kohe kasvama erinevad taimed. Piparmünt oli juba ees ootamas, enda poolt lisasin juurde sidrunmelissi, salveid, kummelit, kassinaerist, saialille, üheksavägist. Teematerjali korjan kõikidelt eelnimetatud taimedelt, lisaks kevadeti nurmenukku, suve jooksul rukkilille- ja lavendliõisi. Sõpradele kingiks teen erinevaid teesegusid, kus mänglevad erinevad maitsed ja värvid.

Laureen on suur taimetee sõber, tema eriline lemmik on saialille ja kassinaerise tee.

Eriline lemmik on saialille ja kassinaerise kombinatsioon. Enda tarbeks ma valmis segusid ei tee, vaid hoian igat taime eraldi purgis, et vastavalt tujudele ja vajadustele teesegu valmis teha. Minu suur lemmik on õhtuti salvei-, piparmündi- ja kummelitee, hommikuti aga kuldkollane nurmenukk ja üheksavägine. Kassinaeris küll maitset juurde ei anna, aga lisan seda aeg-ajalt ka oma teedesse või maitseveele, et anda juurde elamust – nimelt värvivad õied vee türkiissiniseks ning kui lisada ka paar tilka sidrunimahla, muutub tee hoopis lillaks.

Säilituspurke ma eriti kaunistanud pole, sest osa purke, mis ma olen vanast aidast leidnud, on juba ise nii ilusad. Riiul, kus purgid asetsevad, on samuti meie pere ilus käsitöö. Olen purkidele lisanud maaläheduse tunde lisamiseks jutenööri. Lihtsuses peitub võlu ja ilu.

Laureen Vierland

❤️

Nii kaua, kui ennast mäletan on minuga alati kaasas käinud ravimtaimede varumine. Nimelt on minu mõlemad vanaemad olnud väga suured taimetargad ning looduseusku ning seetõttu on ravimtaimedel minu maakodus eriline tähendus. Pärnaõiega meenub mulle alati südasuvi ja minu armas Türi vanaema ning vaarikavarreteega lapsepõlves Kablis veedetud rannapäevad.

Kevaditi hakkan piiluma, kas juba on kuskil märgata mailasi, kuna sea sai alati lapsena vanaemale korjatud. Lisaks pärnaõiele ning vaarikavartele olen sel aastal varunud lemmikuid enda koduaiast ning heinamaalt - naistepuna (mis on hea looduslik viis ärevuse ning depressiooni leevendamiseks), piparmünti, kibuvitsa, põdrakanepit, nurmenukku, nõgeseid, angervaksa, rukkilille ning kaselehti - sellest kõigest saab kokku segada just vastavalt meeleolule ja vajadusele parima teesegu.

Et kogu see aromaatne ning maitsev seltskond ka silma all püsiks, palusin enda kallil kaasal valmistada meile kööki teeriiuli - seeläbi saan pidevalt katsetada uusi teesegusid ning ei unusta mõnda ammust lemmikut sahtlinurka. Säilituspurgid on lihtsad ning ajatud ja sildid olen sildimasina abil valmis meisterdanud. Pimedateks sügis- ning talveõhtuteks on piisavad teevarud olemas ning hea meelega jagan neid sõpradegagi.

Mariin Kärp

❤️

Olen varunud tee valmistamiseks piparmünti, naistepuna, nõmm-liivateed, tüümiani, salveid, pärnaõisi, kummelit, vaarikavarsi, lavendliõisi, kibuvitsa-, pihlaka- ja astelpajumarju ning sidrunikoort. Astelpajumarju säilitan sügavkülmas ning valmistan -marjadest ja ingverisiirupist maitsvat teed. Ülejäänud taimed ja marjad kuivatan. Säilitamiseks kasutan taaskasutatud klaaspurke ning paberkotte, millele kleepisin isetehtud etiketid. Sidumiseks kasutasin rustikaalpaela.

Värviküllast oktoobrikuud!

Marina Orlova

❤️

Olen usinasti õppinud tegema põdrakanepist Ivan tšaid, mille varud eelmisest aastat on nii suured, et see aasta juurde ei teinud. Segasin seda ka põdrakanepi siniste ja rooside punaste õitega, et tee eriti ilus oleks.

Meeldis ka mustsõstralehe-vaarikalehe tee segu. Muidugi on mul veel pärnaõisi, piparmünti ja kortslehte (mis tõesti aitab köha kontrolli alla saada).

Liina teetaimed.

Aga purke ma ei kaunistagi, nö kommipurgid on isegi ilusad.

Liina Hantson