Heli Raamets: Aeg valmistuda aknalauakülvideks
Veebruar on kätte jõudnud, mis tähendab, et pool talve on seljataga ja saab hakata külviks valmistuma. Küünlakuul on ju paras paprika, tšilli ja mõnede lillede seemned aknalaual mulda pista.
Olen igal aastal katsetanud mõnda uut köögivilja- või lillesorti, nagu tõenäoliselt enamik aednikke. Mõni meeldib nii väga, et seda jääd ka järgmistel aastatel kasvatama, teisest aga loobud kohe. Näiteks mina otsustasin sel aastal mulluse 25 paprika ja tšilli asemel kasvama panna vaid kümmekond ja kasvuhoones selle võrra vabamaks jäänud ruumi kasutada baklažaani ehk pommu viljelemiseks. Mullune üks taim andis kolm prisket vilja, mis viisid keele alla, nii et tänavu tahaks neid rohkem saada.
Tomatite puhul selgus mullu, et maja päiksepoolse seina äärde istutatud ‘Black Cherry’ kasvas hiiglasuureks põõsaks, mis oli väikseid maitsvaid vilju täis – seega saab ka õuetingimustes kasvatada sorte, mis pole otseselt meil välitingimustes kasvatamiseks mõeldud.
Porgandiga eelmisel aastal saadud kogemus näitas, et kui külvata porgandikärbsekindlat sorti, siis ei olegi juurikad ussiauke täis, nagu varem igal aastal. Tänu sellele langeb ära üks suur mure ja ahastus.
Praegu on just paras aeg eelmiste aastate kogemustele tagasi mõelda ja uueks aiahooajaks valmistuda. Kui paberajakiri on läbi loetud, tasub heita pilk ka Maakodu veebilehele www.maakodu.ee, kust leiab ikka aiapidaja ja maakodu omaniku jaoks vajalikku teavet. Samamoodi tasub ennast Facebookis Maakodu jälgijaks märkida, sealsetes aruteludes sõna sekka öelda ja oma kogemusi jagada. Kõiki sorte ei jõua ju igaüks läbi katsetada, sellepärast on hea teiste kogemustest õppida.
Seal näeb sedagi, kuidas hüatsindisibulate ajatamine edeneb. Sügisel jäid mul varase lume tõttu mõned sibulad maha panemata, hoidsin neid külmikus ja torkasin jaanuaris aknalaual mullapotti ja veeklaasi.
Kavatsen enne suuremat aknalauakülvi käia soojal maal patareisid laadimas ja jagada sealset taimeilu ka Maakodu näoraamatus.