Olen igal aastal katsetanud mõnda uut köögivilja- või lillesorti, nagu tõenäoliselt enamik aednikke. Mõni meeldib nii väga, et seda jääd ka järgmistel aastatel kasvatama, teisest aga loobud kohe. Näiteks mina otsustasin sel aastal mulluse 25 paprika ja tšilli asemel kasvama panna vaid kümmekond ja kasvuhoones selle võrra vabamaks jäänud ruumi kasutada baklažaani ehk pommu viljelemiseks. Mullune üks taim andis kolm prisket vilja, mis viisid keele alla, nii et tänavu tahaks neid rohkem saada.

Tomatite puhul selgus mullu, et maja päiksepoolse seina äärde istutatud ‘Black Cherry’ kasvas hiiglasuureks põõsaks, mis oli väikseid maitsvaid vilju täis – seega saab ka õuetingimustes kasvatada sorte, mis pole otseselt meil välitingimustes kasvatamiseks mõeldud.

Porgandiga eelmisel aastal saadud kogemus näitas, et kui külvata porgandikärbsekindlat sorti, siis ei olegi juurikad ussiauke täis, nagu varem igal aastal. Tänu sellele langeb ära üks suur mure ja ahastus.

Praegu on just paras aeg eelmiste aastate kogemustele tagasi mõelda ja uueks aiahooajaks valmistuda. Kui paberajakiri on läbi loetud, tasub heita pilk ka Maakodu veebilehele www.maakodu.ee, kust leiab ikka aiapidaja ja maakodu omaniku jaoks vajalikku teavet. Samamoodi tasub ennast Facebookis Maakodu jälgijaks märkida, sealsetes aruteludes sõna sekka öelda ja oma kogemusi jagada. Kõiki sorte ei jõua ju igaüks läbi katsetada, sellepärast on hea teiste kogemustest õppida.

Seal näeb sedagi, kuidas hüatsindisibulate ajatamine edeneb. Sügisel jäid mul varase lume tõttu mõned sibulad maha panemata, hoidsin neid külmikus ja torkasin jaanuaris aknalaual mullapotti ja veeklaasi.

Kavatsen enne suuremat aknalauakülvi käia soojal maal patareisid laadimas ja jagada sealset taimeilu ka Maakodu näoraamatus.

Lugeja kirjutab

Täname kõiki, kes toimetusele kirjutasid ja tagasisidet andsid. Ootame teie kirju ja soovitusi 15. veebruarini aadressil maakodu@maakodu.ee.

Tere!

Olen Maakodu kauaaegne lugeja. Loen esimesena alati läbi need lood, mis räägivad majade renoveerimisest, sest oleme selle etapi oma elus abikaasaga ka ise läbinud. Seetõttu on huvitav lugeda teiste nutikatest lahendustest. Lugemata ei jää ka teised artiklid, igaühest leian enda jaoks iva. Olen nakatanud ka oma lapsed Maakodu pisikust.

Meeldisid lood „Majapidamisruum ja veinikelder“ ning „Suvi ja päikesepargid – kas jäime plussi?“.

Teid tänades heade lugude eest

Ly

***

Nagu alati, oli selleski numbris palju huvitavat lugemist. Meeldejäävamad teemad ehk kaevamisvaba aed ja muidugi ülevaade fantastilisest 50aastasest Baltimaade vägevaimast puukoolist Lätis Baltezersis. Palju häid nõuandeid ja soovitusi leidus ka koduehitajatele.

Mai Silm

***

Täna, jõululaupäeval, tunnen lapselikku rõõmu heledalt paistva päikese üle. Unustades sõjakoledused ja kõik muu, tahaks juba tulevaks suveks plaane hakata pidama.
Nagu alati, meeldis ajakirjas kõik, kuid kõige enam „Kodu Kütiorus“. Kindlasti on seal palju tööd tehtud ja vaeva nähtud, et selline imeline kodu on rajatud. Palju armastust perele selles kaunis kodus!
Aitäh meeldiva ajakirja eest! Jätkugu teil ikka häid lugusid ja ideid ajakirjas avaldamiseks!

Tiina Miilpalu

***

Lemmiklugu oli seekord Anne Grünbergi artikkel kaevamisvabast aiast. Väga inspireeriv! Ootan juba kevadet, et omagi aias katsetama hakata.

Nele Harak