„Päike liigub juba kõrgemalt ja tihane teeb esimesi hääleharjutusi. Paljud ihkavad esimesi õisi ja värsket rohelust. Teeme pärast koroonapausi taas kevadeootuse kergemaks ja kutsume õiteküllasele ja aroomirikkale rohekümblusele meie kasvuhoones,“ rääkis näituse korraldaja ja botaanikaaia vanemaednik Sten Mander. „Tartu Ülikooli botaanikaaia 220. juubeliaastal toimuval kaheteistkümnendal orhideenäitusel saab näha kummaliste kohastumustega käpalisi erinevatest maailmajagudest ja kasvukohtadest. On liike, mille õisi peab luubiga otsima ning ristandeid, mille esivanemad on erinevatest perekondadest. Kindlasti tasub kohale tulla igal orhideehuvilisel!“

Orhideenäituse ajal toimuvad laupäeviti, 4. ja 11. märtsil kell 13 töötoad, kus tutvustatakse orhideesid ja jagatakse nippe nende hooldamiseks. Töötuba viib läbi Anni Oja, kes on oma teadmisi täiendanud Costa Rica Lankesteri botaanikaaias, mille üheks tegutsemissuunaks on kohalike orhideede paljundamine ning nende reintrodutseerimine.

Töötubadesse võib soovi korral kaasa tuua enda orhideid, mida on võimalik meie pakutavatele substraatidele ja/või pottidesse ümber istutada. Töötubades saab korraga osaleda kuni 15 inimest, osalemine on tasuline – 10 eurot inimene. Osalemiseks on vajaeelregistreeruda botaed@ut.ee või telefonis 737 6180.

Lisaks töötubadele toimuvad näitusel ekskursioonid pühapäeviti, 5. ja 12. märtsil kell 13. Osalemine ekskursioonidel näituse piletiga, eelregistreeruda pole vaja.

Tartu Ülikooli botaanikaaia XII orhideenäitus toimub 3.–12. märtsini. Orhideenäituse jaoks on botaanikaaed tööpäeviti avatud tavapärasest natuke kauem: näitust saab tulla vaatama E–R kell 10–18, L–P kell 10–17. Sissepääs botaanikaaia piletiga. Näitust toetab Tartu Ülikooli audoktor ja külalisprofessor Mark Frederik Peterson.

Kõigil orhideehuvilistel on võimalik taimi kaasa osta. Tartu Ülikooli botaanikaaias müüb näituse ajal orhideesid kodu- ja aianduskeskus Gardest.