Kurgitaimed aga läksid mul järjekordselt untsu, häbi isegi tunnistada. Kujutage ette, et mul õnnestus ilusti idanenud ja kõik külmad vapralt üle elanud taimekesed lihtsalt ära uputada! Ma ei pannud tähele, et alusel, millel istikupotid olid, seisis vesi juba pikemat aega. Mina aga vaatasin, et taimekesed hääbuvad, ja kallasin neile iga päev märjukest juurde. Oh! Õnneks sain turult uued taimed.

Olen endale ääretult tänulik, et investeerisin paaril eelmisel aastal vihmavee kogumise süsteemidesse ja saan tänu sellele pea iga taevast maja katusele langeva vihmapiisa kokku koguda. Pealegi polnud „investeering“ sugugi suur: uued vihmaveerennid, vihmavaras ja paar kogumistünni maksid kokku alla paarisaja euro, kuid kasu on neist mitme tuhande eest. Taimedele maitseb vihmavesi ja mina ei lodista puhastusseadmetest läbi käinud kraanivett lihtsalt maha. Paraku on nii, et kui pole vihma, pole ka midagi koguda...

Ekstreemsed ilmaolud aga õpetavad meid rohkem, kui aimatagi oskame. Mina otsustasin lõpuks loobuda majaesisest roosipeenrast ja istutada selle asemele kuiva mulda (mis on mu aias valdav) vajavad ilutaimed. Muidu räägin teistele pinnasega sobivate taimede valimisest, aga ise teen salaja ikka teisiti.

Ennustuste järgi ootab meid ees erilise vihmata kõrbekuum suvi. Ehk tasuks teistelgi kriitilise pilguga oma istutusalad üle vaadata ja nende asukad aiamulla tingimustega vastavusse viia.

Ilusat juulikuud soovides

Eva Luigas