Auhinnaks on Maakodu meenetega kingikott ja väärt raamat.

Kompostimiseks vajaliku kasti võib osta või meisterdada ise. Oluline on jälgida, millised nõuded kompostimisele on kehtestanud kohalik omavalitsus.

Võitjad valitud

Igal hindajal oli võimalik anda üks hääl. Hääletada sai 20. novembri keskööni.

Kolme kõige rohkem hääli saanud kompostikasti esitajad saavad auhinnaks Maakodu meenetega kingikoti ja Maria Palusalu raamatu „Naadimetsast paradiisiks ehk kuidas saada silmapaistvat ja vähe hoolt nõudvat aeda“.

Võitjad on:

  • Daniel Toode

  • Rauni Rätsep

  • Siimo Jaansalu

Palju õnne võitjatele! Võtame teiega auhindade kätte toimetamise osas ise ühendust.

Igal kompostikastil oma lugu

Suur osa esitatud kompostikastidest on valmistatud euroalustest. Aga vaadake ise lähemal! Kõige lõpus on võimalik anda hääl oma lemmikule.

Silvi Koidu: „Oli üks käepärastest asjadest kokku klopsitud kast, kuhu korjasin aiajäätmeid. Kuna kogu aeg panin uut kraami peale, ei saanud altpoolt valminud komposti kätte. Kui üha enam hakati rääkima biojäätmete eraldi kogumisest, tegime euroalustest veidi suurema ja kahe kambriga kasti. Nüüd on ühel pool juba valmis kompost ja teist täidan värske kraamiga.“

Evelini kompostikast on valmistatud kaubaalustest, seest kaetud võrguga ning esiküljelt käivad lauad lahti (lauad taaskasutus/kaubaaluste lammutamisest). Kokku kulus umbes 7 kaubaalust. Plaanis on teha kastile ka kaas.

Evelini kompostikast.

Daniel Toode andis teada, et tema selle suve „pisiprojekt“ kompostla sai alguse ideest lahendada kompostimure kruvides kiirelt ja lihtsalt kokku mõned kaubaalused. Niitmine ja aiatööd olid olemasolevad kompostikastid juba ammu täis kuhjanud ning kõdukuhi aia nurgas aina kasvas ja kasvas. „Hakkasin juba uut kasti tegema aga tõdesin, et kaubaaluseid selleks piisavalt pole, aluseid hoovi peale juurde ka tassida ei taha ning ega see lahendus vast väga kaua nagunii vastu ei peaks…

Daniel Toode kompostikast.

Otsustasin, et peab valmima esteetiline ja funktsionaalselt läbimõeldud kompostla, mis toimib biomassi töötleva, mitte kuhjava kastina.

Daniel Toode kompostikast.

Pärast pikka uurimist otsustasin kolmeastmelise kuumkomposteerimise süsteemi kasuks, kus esimese kõdukasti sisu visatakse selle täitumisel järgmisesse kasti ning mõne aja pärast uuesti järgmisesse. Tänu eemaldatavatele esiseintele on protsess kiire ja sujuv.

Daniel Toode kompostikast.

Selliselt õhutatud ja läbi segatud kompost läheb kõdunemise toimel kuumaks ning kiirendab komposteerimise protsessi tunduvalt. 1,4 m3 kõdumaterjali toodab kompostla kolmest kambrist läbi käies, olenevalt kõdumaterjali segust umbes 2-3 kuuga õhulise ja pehme mulla. Sealjuures kompost ei haise.

Daniel Toode kompostikast.

Tegin enda unistuste kompostlast 3D mudeli ja nendest joonised, mille järgi sai hõlpsalt vajaminevad tükid valmis tehtud. Konstruktsioon on tehtud 270 kg puidust - vaheseinad, küljed ning tagune on närilistekindlast, kuid hingavast ja ilmastikukindlast võrgust. Sealjuures on iga valmislõigatud puitdetail enne kokku monteerimist immutatud ning mitu korda värvitud. Kompostlale on valatud ka soojustatud ning topeltarmatuuriga tugevdatud 1,8 tonni kaaluv betoonalus, mis on kompostla värviskeemiga ühtivalt punane. Kompostimure on seega muutunud kompostirõõmuks ning mõistliku hoolduse puhul jätkub seda rõõmu väga pikaks ajaks.“

Daniel Toode kompostikast.

Siimo Jaansalu kaua tehtud kaunike.

Siimo Jaansalu kompostikast.

Jaan Tammeorg: „Kompost on hooliv aiapidamine ja looduse ime. See annab meile võimaluse kasutada oma toit lõpuni ja selles mullas kasvatada uut täisväärtuslikku toitu. Komposteerides saame anda loodusele midagi tagasi. See võiks olla osa iga inimese päevast!“

Jaan Tammeoru kompostikast.

Endrik Kukk saatis foto omatehtud komposti kogumise hoidlast. „See pole küll praeguste nõuete kohane, tehtud mõned aastad tagasi käepärastest vahenditest. Sel on palju puuriga puuritud auke, et õhk ligi pääseks, nüüd külmaga ka kaas peal. Sai nii ehitatud et teiste maakividest suitsuahju ja kaevuga kokku sobiks.“

Endrik Kuke kompostikast.

Häli Rätsep kirjutas, et tema kompostikast sai alguse „kaevamisvaba aia“ ideest ja suure koguse korraliku kompostmulla vajadusest. „Tegemist on suure maakoduga, kus on ruumi ja materjali, palju puulehti sügisel, puutuhka ahjudest ja oma lammaste sõnnikut.

Läksime siis eelmisel sügisel pojapojaga maja taha metsa, tõime toekamaid leparoikaid, mille lõime maasse 180 cm läbimõõduga ringjoont mööda. Järgmisena tassisime kohale hunniku pajuvitsu ja toomingaoksi ja hakkasime punuma. Valmistasime kokku neli „korvi“, mis sai täidetud vaheldumisi puulehtede, sõnniku ja tuhaga. Sel suvel kasvasid neis korvides suvikõrvitsad, kõrvitsad ja peiulilled.

Arvatavasti aasta pärast on punutis nii palju pudedaks muutunud, et on paras aeg ära lammutada ning mõnus kraam peenardele vedada…“

Häli Rätsepa kompostikorvid.

Piret Puun: „Selle kasti valmistas 2016. aastal üks kuldsete kätega mees, keda kahjuks enam meie hulgas pole. Kasti kummalgi poolel saab lauad eest ära võtta. Kumbki pool mahutab umbes 1 m3 komposti.

Piret Puuni kompostikast.

Kaas käib hingedega lahti ja avamisel liigub tugilaud ette ning toetab avatud kaant. Kompostri taga on veel madal lahtine kast, kuhu saab samuti taimejäätmeid panna. Olen selle kasti eest nii tänulik. Mulda pole ma enam kordagi pidanud juurde ostma.“

Piret Puuni kompostikast.

Rauni Rätsep saatis foto suurest kompostikastist, mis on valmistatud kolmest kaubaalusest ja puitmaterjalist ning viimistletud puiduõliga.