Kasvuhooneid valmistatakse väga erinevatest materjalidest. Me ei peatu pikemalt karkassimaterjalidel, vaid räägime hoopis kattematerjalide võimalustest. Kui mõnda aega tagasi võis olla populaarseimaks valikuks kile, siis tänapäeval otsitakse sellele paremat ja vastupidavamat alternatiivi, milleks võib olla nii kasvuhoone plast ehk teisisõnu polükarbonaatplaat või klaas.

Polükarbonaat on kõige eelistatum kasvuhoone kattematerjal tänu materjali suurepärastele omadustele, mis teevad sellest vastupidava lahenduse võrreldes teiste alternatiividega: klaasi ja kilega. Kasvuhoone plast on tugev ja peab vastu ka rahele ning tuulele, mis on Eestis täiesti tavapärased ilmastikunähtused. Küll aga on oluline meeles pidada, et vaatamata sellele, et kasvuhoone plast on tugev, ei kannata ka see materjal liiga suurt ega rasket kogust lund. Seetõttu tuleb talvel kasvuhoonet lumest puhastada, olenemata karkassi või kattematerjalist. Plasti puhul kasutatakse soojust isoleerivaid lahendusi, et tagada ühtlane ja soe temperatuur kasvuhoones sees.

Klaasist kasvuhoone miinuseks võib lugeda selle võimalikku haprust, mis võib väljenduda tugevate tuulte ja rahesaju korral. Samuti on seda keerulisem hooldada kui polükarbonaadist katet ning hinnaklassi poolest tuleb klaasist kasvuhoone kallim. Sellest tulenevalt võib aina enam näha aedades kasvuhooneid, mis on kaetud tugeva ja vastupidava plastiga, mis ei purune ja peab vastu mitmeid aastaid.

Kasvuhoone ettevalmistamine

Olenemata sellest, millise kattematerjali kasuks oled otsustanud, tuleb kasvuhoone valmistada kevadeks ette. Juhul, kui sul on juba varasematest aastatest olemas kasvuhoone ja oled planeerinud vaid kattematerjali vahetust, tuleks pärast seda puhastada kogu kasvuhoone välimine ja sisemine pind; korrastada peenrad ja vahetada mulda. Korralik pesemine on oluline, et tagada puhas keskkond uute taimede kasvuks.

Seades üles uut kasvuhoonet, tuleb alustada selle paigaldamisega vastavalt tootja juhistele. Pärast seda võiks pinnad puhastada ja asuda peenraid planeerima, võttes arvesse seda, mida ja kui palju soovid seal kasvatama hakata.

Oluline on mõelda ka kastmissüsteemi peale. Väiksemasse kasvuhoonesse pole vaja spetsiaalset ja automaatset kastmissüsteemi paigaldada, sest kui sul on vähegi aega, saad hakkama kastekannuga. Kui hindad mugavust, võib kasvuhoonesse paigaldada automaatse kastmissüsteemi, mis võtab sinult ära regulaarse kastmise kohustuse ja tagab alati õige koguse vee tomatitele, kurkidele ja maitsetaimedele.

Naudi sel aastal oma kodu saaduseid ja alusta kasvuhoone planeerimisega varakult, et suvel ei peaks sirvima parimaid kliendilehe pakkumisi värskele tomatile, kurgile jm, mida saaks ise kasvatada. Kaup24 ja Hansapost on sulle abiks – sealt leiad nii kasvuhoone plasti, kastmissüsteemi kui ka kõik muud vajalikud aiatööriistad.

Jaga
Kommentaarid