Mitmes eri võistluskategoorias võtavad omavahel mõõtu parimad aiakujundajad, taimekasvatajad näitavad oma puukoolide paremikku ja pakutakse kõike, mida aiainimesel vaja: ratastel liikuvast aiakuurist kasvuhoonete, tööriistade, elustiilividinate ja aiamööblini.

Külalised löövad end lille ja aiakunsti kõrgpilotaaži kõrval tõmbabki huvilisi kogu maailmast ligi just festivalimelu. Aiakujunduses aga on tänapäeval moes vaated, mida võib kohata pigem niitudel ja metsaalustes. Eks inimkäel ongi lihtsam rajada oma aeda roosipeenart kui looduslike taimedega niidukooslust. Kes sellega hakkama saavad, nende päralt on tulevik.

Võidukarikas metsaaiale

Selleaastase kõrgeima autasu, tiitliga Best Show Garden pärjati noor Leedu päritolu aiakujundaja Ula Maria. Tema võistlusaed kandis nime „Muscular Dystrophy UK – Forest Bathing Garden“. Võiduaia kujundus oli loodud koostöös Inglismaa lihasdüstroofia ühinguga. Põhiidee oli luua rahustav, omamoodi metsakümblust pakkuv aiaruum, kuhu pääseksid hästi ligi ka inimesed, kellel on raske liikuda. Kuna võiduaed oli näitusel kõige populaarsem ja tänavu lasti külalisedki Ula Maria loodud metsatukka jalutama, kujunes aia pildile saamine üpris võimatuks.

Best Show Garden „Muscular Dystrophy UK – Forest Bathing Garden“, disain Ula Maria. Chelsea Flower Show 2024.
Võitja konteineraedade kategoorias – "The Ecotherapy Garden“, disain Tom Bannister. Chelsea Flower Show 2024.