Kasvuhoone suhkrumais on kasvult vaid natukene ees maisist, mis sai samal päeval avamaale külvatud. Ja porgandid – siin tuleb lausa naer peale –, mille eriti varajase sordi külvasin kasvuhoonesse ja hilisema sordi samal päeval avamaale... Väljas kasvanud juurikad on mitu korda suuremad kui triiphoones! Kusjuures augusti alguseks on nad nii pirakad, et paras talveks keldrisse viia.

Kuigi mai alguses oli nädalane külmalaine, on kevad ja suvi olnud harukordselt soe ning vihmagi on tulnud piisavalt. Kõik valmib tavapärasest varem, alustades maasikatest. Üllataval kombel said maasikatega samal ajal valmis ka vaarikad ja punased sõstrad. Mustad sõstrad ja karusmarjad olid söömisküpsed juba juuli keskel.

Eelmise aasta sügiski oli pikk ja soe. Kas see ongi kliima soojenemise tulemus? Kui vegetatsiooniperiood pikeneb, siis polegi vaja enam taimi ette kasvatada ja saab viljeleda ka seni pigem eksootiliseks peetud kultuure. Kasvuhoone kaotab sootuks oma vajalikkuse, pealegi on avamaal lihtsam – ei pea nii palju taimede kastmisega mässama ja ka õhutemperatuur ei tõuse palavatel päevadel sauna jaoks sobivaks nagu triiphoones.

Kui ka talved pehmenevad, siis võivad virsiku- ja aprikoosipuud muutuda aedades sama tavaliseks nagu praegu õunapuud. Unistada ju võib! Igal juhul plaanin järgmisel kevadel külvata porrulaugu seemned otse peenrasse, selle asemel et taimede ettekasvatamisega jännata. Tulemusi jagan Maakodu Facebooki lehel, sinna tasub ikka aeg-ajalt kiigata, et Maakodu tegusate naiste tegemistega kursis olla.

Kuna august on kõige tummisem hoidistamiskuu, on selles ajakirjas ports huvitavate hoidiste retsepte. Pange ikka osa oma saaki talveks purki või külma. Head katsetamist!