Täpsem info alanud koolitushooaja alus- ja täiendkoolituste ning turustajate taimekaitsekoolituste kohta leiab PTA kodulehelt. „Siit leiab endale sobiva mooduli nii professionaal kui asjaarmastaja,“ ütleb Järs. Koolitused toimuvad Järvamaa Kutsehariduskeskuses, Räpina Aianduskoolis ja Luua Metsanduskoolis.

Tunnistus kehtib 5 aastat

Alates 2023. aasta sügisest ei väljastata koolituse läbinutele taimekaitsetunnistust enam plastikkaardi näol. „Edukalt lõpueksami sooritanud osaleja saab kooli poolt kaasa tunnistuse, mis tõendab koolituse läbimist,“ selgitab spetsialist.

Taimekaitsetunnistus kehtib 5 aastat ja kehivust on võimalik kontrollida siit. Kolm kuud enne tunnistuse kehtivuse lõppu saadab süsteem automaatteavituse, mis tuletab kasutajale meelde, et on aeg ennast koolitusele kirja panna. „Kui taimekaitsetunnistuse omanik ei läbi enne tunnistuse kehtivuse lõppu täiendkoolitust, tuleb tal uuesti läbida aluskoolitus,“ rõhutab Järs.

Tunnistus võimaldab kasutada kõiki Eestis registreeritud taimekaitsevahendeid

Taimekaitsetunnistuseta võivad vabamüügis olevaid taimekaitsevahendeid kasutada hobiaednikud koduaias ja oma tarbeks kasvatatavatel kultuuridel. „Ka sel juhul tuleb rangelt järgida kõiki ohutusnõudeid, et mitte ohtu seada ennast, oma lähedasi ja ümbritsevat keskkonda,“ toonitab Järs.

Spetsialist rõhutab, et lubatud on kasutada üksnes Eestis ametlikult registreeritud ja konkreetseteks tõrjetöödeks mõeldud taimekaitsevahendeid vastavalt kasutusjuhendile. „Selline registreering puudub kolmandatest riikidest ja ka teistest Euroopa Liidu riikidest toodud või interneti teel tellitud vahenditel. Turule mitte lubatud taimekaitsevahendi puhul ei ole teada nende mõju inimesele, loomadele, keskkonnale ja seetõttu võib nende kasutamine põhjustada pöördumatuid kahjusid. Samuti võib keelatud vahenditega töödeldud saak ohustada tarbija tervist, või võidakse saagist üldse ilma jääda,“ selgitab Järs.

Eestis lubatud taimekaitsevahendid on leitavad taimekaitsevahendite registrist.

Taimekaitsetöödel peab järgima kõiki seadusandluses kehtestatud nõudeid, et vältida ohtu inimeste ja loomade tervisele ning ümbritsevale keskkonnale.

2024. aasta koolitused

Räpina Aianduskool:

Aluskoolitus

30.10. – 01.11.2024 „Taimekaitse aluskoolitus professionaalsele taimekaitsevahendite kasutajale“.

Toimub Räpina Aianduskoolis, Aianduse 6.

Täiendkoolitus

09.10.2024 „Taimekaitse täienduskoolitus professionaalsele taimekaitsevahendite kasutajale“ veebis MS Teams.

09.12.2024 „Taimekaitse täienduskoolitus professionaalsele taimekaitsevahendite kasutajale“ veebis MS Teams.

Täpsem info ja registreerimine Räpina AK-s toimuvatele koolitustele on leitav siit

Järvamaa Kutsehariduskeskus:

Aluskoolitus

3.- 5. detsember „Taimekaitse aluskoolitus professionaalsele taimekaitsevahendite kasutajale“

Täiendkoolitus

14. november „Taimekaitse täienduskoolitus professionaalsele taimekaitsevahendite kasutajale“

10. detsember „Taimekaitse täienduskoolitus professionaalsele taimekaitsevahendite kasutajale“

13. jaanuar „Taimekaitse täienduskoolitus professionaalsele taimekaitsevahendite kasutajale“

Täpsem info ja registreerimine Järvamaa KHK-s toimuvate koolitustele on leitav siit

Kasulikke viiteid: