Üles võtmine

  • Et porgandeid tervelt ja vigastamata maast kätte saada, kergitatakse nad lahti aiahargiga. Üles kergitatud porganditel murtakse ära lehed maksimaalselt 2 cm pikkuse tüükani. Lehed võib viia komposti.

  • Porgandeid on mõistlik sorteerida juba üles võtmise käigus. Väikesed, kõverad, murdunud ja vigastatud porgandid sobivad kohe tarbimiseks. Säilitamiseks jäägu kõige parema kvaliteediga saak.

  • Kui ülesvõetud porgandid on liiga märjad ja porised, võiks neid tahenemiseks hoida mõne aja varjulises kohas, näiteks kuuris. Peenral ja päikese käes ei ole hea hoida sest päike kuivatab porgandeid liigselt. Ka ei mõju säilimisele hästi, kui porgandeid loobitakse või mulla eemaldamiseks klobitakse üksteise vastu.

Kopsakad porgandid.

Hoiustamine

  • Kuna porgand on õhukese koorega juurvili, siis kaotab ta kuivas ja soojas hoiustamisel kiiresti niiskust. Niiskusekadu aga kiirendab kudede vananemist ja hõlbustab haigustekitajate porgandisse tungimist.

  • Porgandi hoiuruum peaks olema piisavalt jahe ja suhteliselt kõrge õhuniiskusega. Parim temperatuur oleks 0...+1°C ja õhuniiskus 90-95%. Hoiuruum peaks olema eelnevalt korralikult tuulutatud, puhas ja vaba võimalikest haigustekitajatest. Sama nõue kehtib ka säilituskastidele ja nõudele.

  • Võimalusel ära hoia porgandeid koos puuviljadega. Viimastest eralduva etüleeni tõttu halveneb porgandite säilivus. Etüleen soodustab ka isokumariini teket, mis muudab porgandid mõrkjaks ja kibedaks.

  • Porgandeid võib säilitada hunnikusse laotuna, kastides või salvedes.

  • Kuivapoolses keldris võib porgandeid hoida kihitatult liivaga või mullaga. Selleks laotakse nt ämbrisse kiht porgandeid ja puistatakse peale kiht liiva või mulda. Nii toimides täidetakse ämber ja kaetakse see kaanega.

  • Kuivapoolses keldris aitab ka hoiukastide vooderdamine niiskuse aurumist takistavate materjalidega, nt kile, jõupaber vms materjal. Porgandeid saab üsnagi edukalt hoida kilekottides, mis on pealt lahtised. Kilekottidesse pakkige vaid väga kvaliteetsed porgandid. Lühiajaliselt saab porgandeid hoida ka kilekotti pakituna külmkapis.

  • Porgandi hoiuruumi peab olema takistatud näriliste ligipääs. Kui nad siiski on seal, kasutage mürkhõrgutisi või lõkse. Närilised kahjustavad porgandi niigi õrna koort, mistõttu tekib soodne pinnas haigustekitajate sissetungiks ja edasiseks levikuks.

Kui pole keldrit!

Porgandeid võib hoida kevadeni ka peenras. Selleks jäetakse porgandid maha, kuid pealsed niidetakse või lõigatakse maha. Seejärel kaetakse peenar mullaga ja puistatakse peale lehti, et külm juurikaid ei kahjustaks.