11.10.2022, 17:36
Tammetõrud on mitmete rahvaste toidulaual, kas ka meil võiks neid rohkem kasutada?
Seda, et tõrud on vajalikud uute tammepuude arenguks, teavad kõik. Kuid praktilise meelelaadiga inimesed tahavad tammepuu andidest muudki kasulikku saada, näiteks neid eri viisidel toiduks kasutada.
FOTO: | Ekspress Meedia
Toiduallikana pole tammetõrudel esmapilgul väga vigagi. Kõige rohkem leidub neis süsivesikuid, sest rohkem kui pool nende massist langeb tärklise arvele, sellele lisandub veel umbes 5% ulatuses kiudaineid. Viimastega pea samas koguses leidub valke ning lipiide (õlisid ja rasvu). Unustada ei tohi veel vett (kuni 15%) ja põhilisi maitseandjaid parkaineid, mida leidub ohtralt (6–9%). Ülejäänud osa kuulub erinevatele mineraalühenditele.
Eestis on tammetõrusid söödud näljaaegadel, millal tõrujahu segati jätkuks leivajahu hulka.
Oled juba tellija?