Need köögiviljad saab talveks mulda jätta ja peenras säilitada
(1)Kui häid hoiuruume pole, saab mõne köögivilja koristamata jätta ja lasta neil kasvukohal talvituda. Siis saab ka talvel otse peenrast värskeid juurikaid.
Mustjuur, maapirn, pastinaak, porgand ja petersell, aga ka porru, leht- ja rooskapsas säilivad sedasi päris hästi, kui kasvukoha muld on liivakas ja laseb vett läbi. Talveks maha jäänud köögivilja võib muidugi rikkuda üleujutus.
Enne püsivate külmade tulekut lõigake mustjuurel, pastinaagil ja porgandil pealsed maha ning laotage taimeridadele kate. Porgandiread mullake kohe pärast pealsete eemaldamist.
Peterselli ei tohi paksult katta, sest siis kipub juurikas mädanema minema. Nii taliporru kui peterselli kaitseks jätkub peale laotatud kuuseokstest.
Madalaid leht- ja rooskapsa sorte on kergem katta, need vajavad kaitset nii külma kui ka ulukite eest.
Mullast välja ulatuv juurviljaosa kahjustub juba –2° juures, see soodustab mädaniku teket. Puulehtede ja kuuseokstega kaetud muld läbi ei külmu, nii et juurvilju saab aiamaalt ka talvel pidevalt võtta.
Kuuseoksad aitavad ka mingil määral näriliste ründe vastu, aga kindlam on, kui sätite peenarde vahele mürkhõrgutist. Mürk ei tohi olla lahtiselt, peitke see näiteks torujupi sisse.
Kevadel enne kasvu algust koristatud juurikad on värsked ja mahlased.