Digiretsepti süsteemi testides saab arst retsepti välja kirjutada nii paberil kui ka elektrooniliselt. Süsteemi katsetavas apteegis on võimalik järele proovida, kuidas digiretseptiga rohu ostmine käib, kuid selleks peab arst olema eelnevalt koostanud elektroonilise retsepti.

Infot selle kohta, milline arst digiretsepti välja kirjutab ning millisest apteegist seda välja osta saab, võib vaadata digiretsepti kodulehelt www.haigekassa.ee/digiretsept.

- Mis digiretsepti tulekuga inimese jaoks muutub?

Kõige olulisem muutus on see, et harjumuspärast paberile kirjutatud retsepti arstilt enam ei saa.

Apteeki retseptiravimit ostma minnes peab inimesel olema kaasas pildi ja isikukoodiga dokument (nt ID-kaart, pass, autojuhiload).

- Millistest apteekidest on võimalik digiretseptiga osta?

Digiretsepti süsteemiga liitunud apteegid on märgistatud digiretsepti logo kandva kleebisega ning nemad – nagu ka uusi retsepte väljastavad arstid – on loetletud ka digiretsepti kodulehel www.haigekassa.ee/digiretsept.

Tulevikus, kui üleminekuperiood on lõppenud, väljastavad digiretsepte kõik arstid ja apteekrid.

- Kui arstil ei ole Interneti-ühendust (nt on ta koduvisiidil või esineb tehniline tõrge), kas jään siis retseptist ilma?

Ei jää. Sellistel juhtudel ja muudes eriolukordades saab arst jätkuvalt välja kirjutada paberretsepti.

- Mis juhtub, kui lähen apteeki oma ravimit välja ostma, aga seal on parasjagu Interneti-ühendusega probleeme?

Sel juhul saab apteeker helistada spetsiaalsele operaatoritelefonile, kust talle antakse ravimi väljastamiseks vajalikku
infot.

- Kuidas meeles pidada, millised ravimid arst mulle välja kirjutas?

Seda saab näha Internetis riigiportaali www.eesti.ee vahendusel. Kui patsiendil pole Internetile ligipääsu, võib ta paluda, et arst väljakirjutatud ravimid paberile märgiks.

Portaali eelis on see, et sealt on näha kogu info kõigi sellele inimesele määratud ravimite kohta (nt eri arstide kirjutatud retseptid, kas ja millal on ravimid välja ostetud).

- Mis juhtub, kui mul ei ole ID-kaarti?

Digiretsepti väljaostmisel ei ole ID-kaart kohustuslik. Ravimi saab välja osta ükskõik millise isikut tõendava dokumendi abil, s.o sobivad ka pass ja juhiluba.

- Kas ma saan ka kellegi teise jaoks (nt vanaema, haige naaber) ravimi välja osta?

Kui retseptile ei ole piiranguid peale pandud, saab patsiendi eest ravimi välja osta ka keegi teine.

Vaja on teada patsiendi isikukoodi ning ravimi väljaostja peab esitama ka oma isikut tõendava dokumendi.

Mitme retsepti korral on soovitatav teada ravimi nime ja toimeainet, arsti nime, väljakirjutamise aega jms.

Digiretsept muudab teisele inimesele ravimi ostmise lihtsamaks. Kui praegu on apteegist rohu kättesaamiseks vaja kõigepealt patsiendilt paberretsept võtta, siis digiretsepti puhul võib ostja minna kohe
apteeki.

Kui soovitakse, et retsepti väljaostjate ring oleks piiratud, tuleb paluda, et arst märgiks retsepti privaatseks või volitatuks. Sel juhul saab ravimi välja osta ainult inimene ise või volitatud isikud. Viimased saab patsient määrata patsiendiportaalis, kui teab nende inimeste isikukoode.

- Kust ma saan digiretsepti kohta rohkem teavet?

Internetis digiretsepti kodulehelt www.haigekassa.ee/digiretsept.

Samuti võib helistada haigekassa infotelefonile 16363.