Maailma kõige kallim köögivili on sageli ka eestlaste toidulaual

Kirjus maitsetaimede maailmas on sageli keeruline tõmmata selget piiri, kus lõpevad köögiviljad ja algavad vürtsid. Jaapani vasaabi ongi üks selline tegelane, kes end eikellegimaal mõnusalt sisse seadnud. Liiga tuntud ja saagikas selleks, et mitte tolmuda marginaalsete gurmeetoodete riiulil, kuid piisavalt keerulise agrotehnikaga ja kallis, et mitte saada supilusikaga iga toidutaldriku äärele lisatud.
Rohtse, laiade, kujult veidi paiselehte meenutavate lehtede ning valgete õitega püsiku jaapani vasaabi (Wasabia japonica sün Eutrema japonica) lähisugulased on Euroopa köögi lahutamatud kaaslased ning on kahtlane, kas meil läheb päevagi nendega kohtumata. Nimelt kuulub vasaabi ristõieliste sugukonda ning seega on ta hõimlased kapsad-kaalid-redised ning raps, mädarõigas ja sinep.