Euroopas on pärljalga kasvatatud alates 1699. aastast. Ta on üks levinumaid aiasõnajalgu, mis kuulub igasse arvestatavasse sõnajalakollektsiooni. Pärljalg on vastupidav ja vähenõudlik, sobides hästi algajale sõnajalakasvatajale.

Huvitavaks teeb pärljala see, et tal kahesugused lehed: steriilsed ja fertiilsed. Esimesed on rohelised, 60–70 cm kõrgused ja hõlmiste sulglehekestega. Steriilsed lehed on suvehaljad.

Suve lõpu poole ilmuvad puhmikusse 40 cm kõrguste ümarate eoskandjatega fertiilsed lehed. Nad on madalad ja algul neid ei märkagi. Fertiilse lehe sulglehekesed on tugevalt redutseerunud ja rullunud kokku tihedateks kerakesteks, meenutades pärlikeed. Sellest on saanud sõnajalg ka oma nime – pärljalg.

Kerakese sees lehekese hõlmadel on eoskuhjad. Talveks jäävad eosekandjad püstiselt puhmiku kohale. Vanemas eas muutuvad fertiilsete lehtede “pärlikeed” tumepruuniks.

Kevadel tärkab pärljalg varakult. Õunapuude õitsemise ajal kerkib pinnasest punaseid hallide udekarvadega lehealgmeid ja juba nädala pärast on näha esimesi rohelisi lehti.

Kahjuks kiirustab pärljalg ka varasügisel. Ilmad võivad veel olla ilusad ja soojad, aga tema puhmikusse tekivad juba esimesed kollased lehed. Nädala või paari pärast on kõik lehed helepruunid. Liigi ladinakeelses nimes olev sõna sensibilis tähendab tundlikkust, viidates öökülmakartlikkusele. Kuigi steriilsed lehed surevad esimese külmaga, on taim ise meil talvekindel.

Pärljala eosed valmivad talvel, nad on rohelised ja lühiealised. Kogutud eosed tuleb külvata kohe pärast korjamist. 

Pärljala jämedad pindmised juured on mustjaspruunid, tükati on nad isegi maapinnal. Taimele sobivas pinnases levivad juured rutakalt uude kohta ja taim laiendab jõudsalt oma eluruumi.

Pärljalg kasvab kergelt happelises kuni neutraalses huumusrikkas mullas. Väga tähtis on niiskus. Kui aias pole sobivat niisket kohta, saab selle ka ise teha. Kaevake umbes 20 cm sügavune istutusauk ja katke selle põhi niiskuse hoidmiseks kilega. Mulda võiks parandada lehekompostiga.

Pärljalg sobib veekogude kallastele, kuid vaid päikeselisele kohale. Varjus kasvavad taimed on kõrgemad ja heledamad.

Pärlsõnajalga on lihtne kasvatada, sellega saab hakkama iga algajagi. Kuid tasub meeles pidada, et soodsates tingimustes võib see omapärane aiasõnajalg oma kiire leviku tõttu hakata tüli tegema.

Loe sõnajalgade kohta lähemalt www.ennotalu.pri.ee