6 põhjust, miks süüa hurmaad ehk kakiploomi
(6)Hurmaa botaaniline nimetus Diospyros on tulnud kreeka keelest, tähendades jumalate toitu. Lisaks magusale maitsele sisaldab hurmaa ka mitmeid kasulikke aineid ja vitamiine.
Hurmaa „avastas“ 1851. aastal Jaapani lõunarannikul Ameerika Ühendriikidest pärit admiral Perry, kes viis vilja oma kodumaale. Esialgu üritati hurmaad kasvatada Washingtonis, kuid külmade talvede tõttu see ebaõnnestus. Lõpuks leiti sobiv kliima hoopis Californias, kus seda puuvilja tänapäevalgi laialdaselt kasvatatakse.
Tänapäeval kasvatatakse hurmaad veel Aasias, Austraalias ja Lõuna-Euroopas. Viljeldakse peamiselt kaht sorti hurmaad, meil on müügil mõlemat, kuid erilist vahet neil ei tehta. Hurmaad müüakse ka teiste nimede all: diospüür, persimon, jaapani aprikoos, jaapani kakiploom, hiina datliploom, šaron, küdoonia.