Puude ettevalmistus talveks, kudede karastamine jäi kehvaks. Pikaajaline külmalaine tabas täislehes õunapuid. Suuremal või vähemal määral said kahjustada kõik enam levinud viljapuuliigid.

Esimesi talvekahju tundemärke märkas aednik kevadtalvisel võrade harvendamisel. Kahjustuse ulatus oli suurem talveõrnadel liikidel (maguskirsipuu ja pirnipuu), kuid ka mitmel õuna- ja ploomipuu sordil. Talveõrnemad sordid hävisid. Nooremad puud külmusid lumepinnani (1).

Vastupidavamatel sortidel hävisid ühe- ja mitmeaastased oksad. Tüvele ja põhiokstele tekkisid külmalõhed ja -laigud. Tugeva talvekahjustuse korral on oksa kõik koed tume- või mustjaspruunid. Õigesti toimisid need aednikud, kes varakevadel turgutasid puid tavapärasest tugevama lämmastikuannusega. Jaanipäevaks oli puude talvekahjustuse ulatus selge. Nüüd asuge puid ravitsema.

1–3aastastel puudel, millel hävis puu võra, tekkisid tüvel asunud uinuvatest pungadest uued võrsed (2). Hävinud puu lõigake tüvetüükale tagasi. Lõikehaav katke haiguse sissetungi vältimiseks pookevaha või õlivärviga. Tagasilõigatud tüvest välja kasvavad 2–3 lopsakat võrset jätke alles ja siduge need tüükale või toekepile (3). Toestamata lopsakad võrsed murduvad tormituule korral.

Järgmisel kevadel valige tüvetüükal kasvavatest üheaastastest võrsetest (okstest) kõige sobilikumad uue võra kujundamiseks. Tüvetüügas eemaldage kaldlõikega samal või järgmisel kevadel.

Vanematel viljapuudel eemaldage võrast kuivanud kolletuvate lehtedega oksad (4). Lõige tehke tüvepikenduse või jämedama põhioksa lähedalt. Osaliselt hävinud okstel valige lõikekohaks oksa tipu poolt vaadeldes kõige ülemine lopsakas võrse. Vaadake, kas lõikehaava läbilõikes on noor heledam puidukude ringikujuline või ainult osa ringist. Viimased paranevad visalt.

Tüvel esineb koorekahjustusi laiguti, kõik pruunistub, hiljem tekib selgepiiriline laik. Väiksed külmalaigud võivad paraneda ilma abita. Suuremate külmalaikude ravimiseks lõigake surnud kooreosa kuni terve puiduni ja terve kooreni välja. Talvekahjustustega puudel paranevad haavad raskesti ja puidu vastupanuvõime haigustele väheneb. Lõikehaavad tüvel ja okstel katke pookevaha, õlivärvi või haavapeitsiga.

Suuremate lõikehaavade puhul võib kasutada Forkerti määret (savi ja veiseroe segu). Määrde paremaks püsimiseks siduge ravitsetav tüvi kotiriidega kinni.