"Kõige olulisem, mida tegime, on see, et muutsime seadusandluse fookust, viies selle ravimifirmade õigustelt informatsiooni levitada patsientide õigusele saada teavet mida nad vajavad ja soovivad. Ettepaneku eesmärk on parandada patsientidele antava teabe kvaliteeti ja määra," selgitas Euroopa Rahvapartei fraktsiooni kuuluv Rootsist valitud EP liige ja raportite autor Christofer Fjellner (EPP, SE).

Ravimifirmad peavad teavitama, mitte reklaamimaInternet pakub ravimite kohta ulatuslikku kuid kontrollimata informatsiooni. Patsiendid vajavad aga teavet neilt, kes ravimeid kõige paremini tunnevad. EP liikmete arvates peavad just ravimifirmad tegema üldsusele kättesaadavaks ravimi omaduste kokkuvõtte, märgistuse ja pakendi infolehe ning hindamisaruande.

Lisaks peaks ravimifirmadele olema lubatud anda muud reklaamiga mitte seotud teavet, näiteks hinna, pakendi muutuste ning ravimi kasutamise juhiste kohta, ent selleks on vaja liikmesriigi pädeva asutuse eelnevat heakskiitu.

Kuigi retseptiravimite reklaam on Euroopa Liidus juba praegu keelatud, tõlgendavad liikmesriigid seda keeldu erinevalt, mis viib informatsiooni ja reklaami vahelise piirjoone hägustumiseni. Selleks, et olukorda selgemaks teha, peavad EP liikmed vajalikuks keelustada retseptiravimeid puudutav teave mitte ainult televisioonis ja raadios, nagu nõuab Euroopa Komisjoni ettepanek, vaid ka trükimeedias. Samuti peavad tervishoiutöötajad, kes jagavad ravimite kohta teavet avalikel üritustel, andma teada oma seotusest ravimifirmadega.

 Liikmesriikide kohustus anda teavet veebilehtedel

Saadikud rõhutasid, et liikmesriigid peavad tagama, et üldsusele ja üksikisikutele on kättesaadav "objektiivne ja erapooletu teave" selles liikmesriigis turustatavate ravimite kohta. Teave peab olema kättesaadav nii elektroonilisel (temaatilisel veebilehel) kui ka trükitud kujul ning samuti puudega inimestele kättesaadavas vormis.