Selle kirjelduse põhjal ütleksin, et tegu pole haigusega vaid kahjuriga. Arvan, et tegemist on väga tüütu ja visa kahjuriga – kilptäiga. Kahjustatud taimede kasv nõrgeneb, kängub ja lõpuks taim sureb. Kilptäid võivad toituda nii lehtedel, leherootsudel kui vartel. Nad kahjustavad erinevaid taimi, kus imevad taimemahla.

Toasõnajalal esinevad liigid on enamasti ümmarguse kuni ovaalse kujuga (liibunud lapikult vastu taime, nagu väike kilbike), nad on umbes 2 mm pikkused ning nende värvus varieerub helepruunist tumepruunini. Paljud kilptäi liigid on sageli taimega ühte tooni ning neid on väga raske toitumise ajal taimest eristada. Kuna tegemist on sarnastiivalise seltsi esindajaga (sinna kuuluvad ka lehetäid), eritavad nad mesinestet ehk kleepuvat vedelikku, mis ilmselt tilgubki teie vaiba peale. Kahtlustan, et teie sõnajalal olev kilptäide arvukus on väga suur.

Soovitan sõnajala ära visata ja vaadata teised taimed kriitilise pilguga üle, kui kilptäide arvukus on ikka väga suur, pole mõtet tõrjet teha. Keemiliselt võib tõrjuda süsteemsete insektitsiididega, kuid probleem on selles, et nefroleep on väga tundlik taimekaitsevahendite suhtes ja seetõttu võib preparaat mõjuda taimele fütotoksiliselt.