EKSPERIMENT | Kas õunad aitavad rohelised tomatid kiiremini valmis „küpsetada“?
Sügisel, mil päevad lühenevad ja kasinalt jagub nii päikest kui sooja, valmivad ka tomatid kasvuhoones vaevaliselt. Üsna mõistlik oleks sellised suhteliselt täissuuruses, kuid rohelised tomatid lähenevatele öökülmadele mõeldes kastidesse koguda ning panna järelvalmima.
Roheliste tomatite järelvalmimine nõuab aga omajagu aega. Et seda protsessi kiirendada, võib tomatite kasti panna paar küpsemat õuna. Viimased eritavad etüleeni ning aitavad tomatite valmimisele kaasa.
Etüleen on maitsetu, lõhnatu ja värvitu gaas, mida eritavad suuremal või vähemal määral kõik taimed, hallitused ja bakterid. Etüleeni kaasabil toimub taimede-viljade valmimine. Mida küpsem on vili, seda enam ta hakkab etüleeni eraldama. Etüleeni eraldavad näiteks ka juba värvunud tomatid.