Roheliste tomatite järelvalmimine nõuab aga omajagu aega. Et seda protsessi kiirendada, võib tomatite kasti panna paar küpsemat õuna. Viimased eritavad etüleeni ning aitavad tomatite valmimisele kaasa.

Etüleen on maitsetu, lõhnatu ja värvitu gaas, mida eritavad suuremal või vähemal määral kõik taimed, hallitused ja bakterid. Etüleeni kaasabil toimub taimede-viljade valmimine. Mida küpsem on vili, seda enam ta hakkab etüleeni eraldama. Etüleeni eraldavad näiteks ka juba värvunud tomatid.

Et veenduda õunte positiivsest ja kaasaaitavast mõjust tomatite küpsemisele, tegin järgneva katse.

Kahte kaanega suletavasse pappkarpi panin neli suhteliselt ühesuguse suurusega ja valmidusastmega täiesti rohelist tomatit. Ühte karpi panin ka kaks poolküpset õuna. Kuna tomatid ei vaja järelvalmimiseks valgust, sulgesin karbid kaanega. Kaetud karpides pole ka õhu liikumist ja kogunev etüleen ei pääse välja. Karbid asetasin toa tagumisse nurka, kapi alla. Temperatuur püsis stabiilselt +20° C ümber.

Esimesed tomatite värvimuutused tuvastasin kuue päeva möödudes karbis, kus tomatid olid koos õuntega. Õunteta karbis olid tomatid aga ikka rohelised.

Seitsmendal päeval oli näha teatavat tomatite heledamaks muutumist ka õunteta karbis. Samal ajal olid õuntega karbis kaks tomatit juba nähtavalt värvi muutnud.

Kaheksandal päeval olid õuntega karbis värvunud juba kolm tomatit, õunteta karbis oli vaevu värvunud vaid üks tomat.

Üheksandal päeval olid õuntega karbis värvimuutused kõigil neljal tomatil, üks neist oli päris punane. Õunteta karbis aga õrn värvimuutus vaid kahel tomatil.

Siit järeldus, et kui on soov saada kiiresti punaseid tomateid, võib kaanega suletavasse roheliste tomatite kasti asetada paar küpsemat õuna.

Kui aga on soovi rohelisi tomateid pikemalt hoida (teatavatel tingimustel saab tomateid hoida kuni jõuludeni), tuleks vältida nende kokkupuudet küpsete viljadega, nagu õunad, pirnid, nektariinid, melonid jt. Veel roheliste tomatite seest tuleks välja korjata ka juba värvunud tomatid, sest ka nemad aitavad etüleeni eritades (küll mitte niipalju, kui näiteks õunad) kaasa roheliste viljade küpsemisele.