Vastab Farm Plant Eesti nõustaja Tiiu Annuk

Näib, et tegu on hahkhallitusega (erinevad haigustekitajad Botrytis cinerea või Botrytis paeoniae) mis on suhteliselt levinud haigus. Taimed nakatuvad just eelkõige jahedal kevadel (tänavu on olnud väga jahe ja soodus), haigestumisele aitab kaasa ka märg ja happeline muld. Sageli on põhjuseks ka liiga tihedad puhmad ja/või varjuline kasvukoht.
Hahkhallituse nakatuvad enne noored võrsed hiljem ka vanemad. Nakatab ka õienuppe, mille puhul nad pruunistuvad ja mädanevad. Pikalt niiskete ilmadega võivad nakatuda ka tervete võrsete õienupud, hiljem tuleb peale paksem hallituskord nagu hahkhallituse puhul ikka.

Mida teha: Mullale panna puhast liiva, see kuivatab (ka tuhka võib panna); eemaldada kahjustatud võrsed ning need põletada; puhmad väiksemaks – harvendada; mitte istutada liiga sügavale (kui ümberistutamiseks läheb, eemaldada kahjustatud juureosad). Hahkhallituse vastu võib pritsida nt preparaadiga Switch 62,5 WG-ga või kui keemilist tõrjet ei soovi teha siis aitab kaaliumpermanganaadi lahusega kastmine (3g/10 liitri vee kohta).