Inimesel eristatakse ligemale kümme tuhat haigusseisundit, mille seast rohkem kui pooltega kaasneb kehatemperatuuri tõus.

Palaviku tekitajad võivad olla mittenakkuslikud ja nakkuslikud. Viirushaigusi (ülemiste hingamisteede katarr, nimmevalud, neeru- ja munasarjapõletik jm) põhjustab sageli liialt vähene riietus.

Palavik annab märku ka tuberkuoosist, puukentsefaliidist ja -borrelioosist. Ka mõningate mürgistuste ja allergiliste haiguste (näiteks nõgeslööve) korral võib esineda veidi kõrgem kehatemperatuur.

Mõnikord on palaviku põhjus varjatud. Näiteks võib olla tegu põletikukoldega – mädakogumiga kusagil organismis. Palaviku puhul tulebki esmalt selgitada selle põhjus.

Kuid kas alati peab palaviku alandamiseks võtma tablette? Ammugi on tähele pandud, et kui palavik ei ole kõrge, siis selle ravimitega mahasurumine võib mõne haiguse kulgu isegi ebasoodsalt mõjutada, sest kõrgem kehatemperatuur võib soodustada paranemist (mobiliseerib organismi kaitsejõud nakkuse suhtes).

Kui aga temperatuur tõuseb kõrgele, siis palaviku positiivne mõju lakkab. Piir, mille kõrgenenud kehatemperatuuri negatiivne toime ületab positiivse, asub tavaliselt
37,7–38 kraadi piires. Kõrgema palaviku korral tuleb kasutada palavikku alandavaid ravimeid. Nendest tähtsaimad on atsetüülsalitsüülhape ehk aspiriin ja paratsetamool.

Palavikku alandavad ravimid normaliseerivad inimese soojusregulatsioonikeskuse tegevust, haigust ennast nad ei mõjuta. Neid ravimeid tuleks võtta pärast sööki ning tingimata koos vedelikuga.

Antibiootikume kasutatakse ainult siis, kui arst on need määranud. Külmetushaiguste esimeste nähtude (ebamäärane halb enesetunne, külmatunne jt) korral jooge rohkesti kuuma teed, sest palavikus inimene kaotab higistades palju vedelikku ja energiat, kuid söögiisu on kehv.

Kui vähegi võimalik, eelistage tablettidele ravimteesid. Ravimtaimedest sobivad kibuvitsamarjad, vaarikad, mustad sõstrad, teekummel, leedripuu õied. Gripitee näiteks sisaldab leedrit, pärnaõisi, pajukoort, kassinaeriõisi, mustasõstralehti ja lagritsajuurt.