Paljud nendest toodetest, millest juttu tuleb, on märgistatud kõlava nimetusega supertoit. Selliselt on hakatud nimetama taimseid saadusi, mis on erakordselt kõrge või unikaalse toitainete sisaldusega. Lisaks kõrgele toiteväärtusele aitavad need ennetada haigusi ja leevendada terviseprobleeme, annavad jõudu, lisavad energiat ja elurõõmu, parandavad mälu ja keskendumisvõimet.

Esimeses loos põikame iidsesse inkade kultuuri hälli Peruusse ja Boliiviasse. Sellest piirkonnast on pärit taim, kelle kuivatatud viljadest valmistatakse nn lucuma-pulbrit.

Inkade püha puu

Luukum-marmelaadipuid (Pouteria lucuma) on Lõuna-Ameerika kõrgmäestikes kasvatatud aastatuhandeid. Kohalikud elanikud suhtuvad puusse suure austusega, uskudes, et see on püha vaimu kodu. Luukum-marmelaadipuud tuntakse kohalikus kultuuris ka nimetusega “inkade kuld”. Selle väärtusliku toidutaime kohta on öeldud, et see on indiaanlaste kõige paremini hoitud saladus. Tõesti, aastatuhandete vältel ei tuntud luukum-marmelaadipuu vilju väljaspool tema kodumaad. Esimeste eurooplastena avastasid selle viljapuu hispaanlased 1531. a Ecuadoris.

Luukum-marmelaadipuu kasvab Peruu ja Boliivia Andide piirkonnas isegi 2700−3000 m kõrgusel merepinnast. Neid on leitud ka Ecuadorist ja Tšiilist. Puu on kohalike elanike seas tuntud nimetusega Loo-Ku-Mah.

Arheoloogilistel väljakaevamistel muistse Peruu rannikualadel on leitud tuhandete aastate taguseid luukumi kujutisega antiikseid kunsti- ja tarbeesemeid.

Väärtuslik toitainetesisaldus

Luukum-marmelaadipuu on 8−15 m kõrgune igihaljas puu sapotillipuuliste (Sapotaceae) sugukonnast. Puul on 12−25 cm pikkused tumerohelised lehed. Noored võrsed on karvased. Taim sisaldab rikkalikult piimmahla.

Tal on kollakasrohelised õied, läbimõõt kuni 1,25 cm, paiknevad üksikult või 2−3 kaupa lehtede kaenlais.

Luukum-marmelaadipuu vili – luukum − on lihakas ühe- või mõneseemneline 7,5−10 cm pikkune mari, mis on oranžika viljaliha ja iseloomuliku meeldiva aroomi ning maitsega. Viljaliha on tavaliselt kuiv ja jahukas. Vilja väliskest on aga roheline, meenutades esmapilgul mõnd omapärase kujuga avokaadosorti.

Tema vilja tuntakse nimetusega lucumo, aga ka eggfruit − munavili, mis tuleneb sellest, et tekstuurilt ja värvuselt meenutab viljaliha kõvakskeedetud munakollast.

Vili on omapärase ning ebatavalise maitsega, meenutab ühtaegu nii vahtrasiirupit kui bataati ehk maguskartulit. See on ka haruldaselt kõrge ja mitmekesise toitainetesisaldusega, märkimisväärses koguses on väärtuslikke mineraalaineid − kaltsiumi, rauda ja fosforit −, aga ka karoteene ja B-grupi vitamiine.

Vilju süüakse värskelt, kuid meile jõuavad need enamasti kuivatatult ja nn lucuma-pulbriks jahvatatult. Luukumipulber on looduslik magus-
aine, mis sobib ka suhkru asendamiseks ning tema magus-koorene puuviljamaitse sobib hästi jookide ja magustoitude valmistamisel.

Luukumipulbrist tehtud jäätis, mis on väga populaarne kohalike elanike seas, kogub aina rohkem kuulsust ka kaugemal. Pulbrit on hakatud kasutama šokolaadi ja kompvekkide valmistamiseks ning seda on nimetatud ka džungli Chupa Chupsi pulgakommi viljaks.