Ja nii ongi. Swarovski enda kristallid ehivad kauplustes müüdavaid lõngast tuttmütse ja rumal oleks arvata, et need pannakse pähe vaid teel jõulupeole. Pealegi, kui palju neid päris pidusid ongi, rohkem käiakse ikka sõpradel-sugulastel sünnipäeval ja muidu külas.

Talviste kodupidutsejate rõõmuks ja ka argipäeva kaunistamiseks on mood teinud tänuväärse triki: nüüd kaunistavad isegi jämedakoelisi kampsuneid nii ehtsad kui ka järeletehtud kalliskivid ja pärlid! Neid kinnitatakse õlgadele, kaelusesse ja eriti kraedele. Pärlkraed on sageli vastavalt olukorrale teisaldatavad: neid võib võtta või jätta.

Kellel aga “kapp riideid täis, kuid selga panna pole midagi”, võiksid oma vanad kampsunid üle vaadata ja mängida pärlimängu – ehk muutub rõivaese hoopis uuemaks ja ilusamaks.

Kust pärleid ja kalliskive leida? Selleks tasub sukelduda kas pärlipoodi või kallata kummuli oma isiklik ehtekarp. Sest ka seal võib leiduda katkenud pärlikeesid või lihtsalt iludusi, mis silmale igavaks muutunud.

Püüame pärleid rõivastele

Esimene äratundmisrõõm tabas mind pärlipoes, märgates kalliskiviks tahutud plastkaunistusi, mis oleks justkui minu kallilt poekampsunilt nopitud. Kahes küljes augukesed nõela-niidiga kinnitamiseks.

Pärliteadjanaise Maarit Ridalaane sõnul olevat aga kõige populaarsemad triigitavad ja liimitavad kristallikesed – nii koonuselised kui ka sileda pinnaga. “Esmalt tuleb kinnitada kristall kangale aurutriikrauaga pealtpoolt. Seejärel pööratakse materjal pahupidi ja triigitakse veelgi
tugevamalt.”

Liimitavate kristallide ja poolpärlite (õigemini pärlipoolikud) kleepimiseks soovitab ta aga Super Attacki geelliimi, mis ei valgu laiali. Neid kristalle saab liimida kõiksugu materjalidele, näiteks ka poes müüdavatesse kõrvarõngatoorikutesse jäetud pesakestesse. Samuti on nutikas varjata kaunistustega rõivale või kotile ilmunud defekti.

Kuna neid kristallikesi müüakse pakis, tasub alati mõned tallele panna juhuks, kui pestes mõni kristall kangalt irdub. Poest ostetud esemete kristallkaunistustele on keerulisem täpselt samasugust asendust leida.

Maariti sõnul on inimesed üllatavalt leidlikud. Näiteks tullakse poodi tuttuute kangaskingadega ja valitakse nendele kaunistuseks samavärvilisi pärleid.

Kristallikestega saab muuta ka ridiküle ja ranna- või poekottegi põnevamaks.

Moodne käsitööliik – scrapbooking

Pärlipoes on rikkalik valik filigraankaunistusi – õhukesest metallist liblikad, lilled, keerulised ornamendid. Maarit avab mu silmad: neid kasutatakse scrapbooking’us, s.t albumite, papist karbikeste ning kaartide kaunistamiseks.

Mõni keerab ornamendi ka endale sõrmuseks, teine valmistab sellest kõrvarõnga või prossi. Maarit ise kasutab neid näiteks kaartide kaunistamiseks, nii nagu ka liimitavaid poolpärleid, pitsi ja puidust nööpegi. Ja miks mitte kinnitada ehtekarbile samuti pärlipoes müüdav ehtne Swarovski kristall.

Kes tahab aga “nööbile pintsaku külgeõmblemise” stiilis midagi kududa või heegeldada, leiab pärlipoest ka kõikvõimalikke lõngu ja niite.

Lõngad – uued ja klassikalised

Lõng ei ole enam ammu lihtsalt lõng. Müügile on tulnud jämedad lõngad, mida kootakse nr 10 ja isegi nr 20 varrastega suureks kohevaks salliks. Volangsallide lõng on endiselt hinnatud. Kaasasoleva õpetuse järgi kudumine pidi olema imelihtne ja -kiire. Sokilõng on läbinud erilise muutumise – kui hakkad otsast kuduma, ilmuvad triibud ja muu muster kui nõiaväel. Enam pole vaja osta mitut eri värvi lõnga, et kirjukirjalist sokki saada.

Parandamise ning uue tegemise kunst ja rõõm

Võib juhtuda, et teil on kaelakee katkenud ja te ei soovi muud, kui aega tagasi kerida, et seda poleks juhtunud. Maariti sõnul on nii vana kee parandamine kui ka uue tegemine ülimalt lihtne.

Tööks vajalikud vahendid on tamiil või tross (tugev traadist tamiil), millele saab helmed otsa lükkida; ühendav konks ehk karabiin koos rõngaga, mis läheb karabiini vastasosaks ja pärlipidur, mis kujutab endast metallist helmekest, mida saab kee otsade lõplikuks kinnitamiseks tangidega lapikuks vajutada. Töö tegemiseks oleks vajalikud lapiku sisepinnaga tangid.

Müüjalt võib paluda parandamise kiirkursust või siis väikese raha eest teenet.

Maarit tunnistab, et ilutegemine, näiteks ehete valmistamine on lihtne, lõbus ja lõõgastav. Aga ainult sel juhul, kui olete enne pikalt plaani pidanud: mõelnud, millist tulemust ja mille jaoks soovite. Kasuks tulevad nii kursused, õpetusvideote vaatamine kui ideede tarvis piltide otsimine.