Otsustasin neile kordamööda anda juhtkoha, viimases retseptis kohtuvad kõik neli kangelast sõbralikult justkui ilusa lõpuga filmis, nii nagu jõuluaeg igati väärib.

Salatitesse sobilikud maitseained jm komponendid valisin inglilõhnalised ning päkapikumaigulised: pähklid, rosinad, mustad ploomid, ingver, kaneel, kardemon, nelk jne.

Granaatõun

Jõulune granaatõuna ja pomelo salat

- 1 pomelo, 1–2 granaat­õuna, 1–2 pitsi likööri või marja-puuviljasiirupit, 1 kuhjaga tl peeneks riivitud värsket ingverit, 1–2 sl külmpress-oliivi- või pähkliõli, 1 tl glögimaitse­ainet ja näpuotsaga soola.

- Pomelo puhastada koorest ja sisemistest kestadest ning tükeldada näppude vahel parajateks tükkideks. Suuremad viilud jätta pokaali serva kaunistamiseks “jääpurikatega”. Granaatõunad pesta, lõigata paksem koor risti läbi ja käe vahel keerates eraldada kaks poolt – nii säilib enamik mahlaka viljalihaga seemnetest. Nüüd tuleks püüda kätte saada seemnepaunad koos mahlaka ja terve seemnepõiega, puhastades õuna jõhvsõela kohal. Eraldunud granaatõunamahlast, liköörist ja siirupist segada kokku kaste, lisades ingverit ja õli ning tibake soola, kloppida kõik korralikult läbi. Võtta 6–8 pokaali, täita need kihiti pomelo ja granaatõuna seemnetega. Kaunistada basiiliku-, salvei-, piparmündi- või melissilehtedega. Lõpuks valada peale kaste. Valmis salatipokaalid tõsta tunniks-paariks külmikusse.

Granaatõuna-porrusalat

- 500 g porrut kupatada keevas vees 5–8 minutit ja seejärel jahutada külma jooksva vee all maha. Seejärel katkuda porru leht-lehelt lahti ning hoolikalt eemaldada kõik liiva- ja mullaosakesed (vajadusel loputada veega). Kupatatud ja puhastatud porru hakkida terava noaga peeneks või lõigata pikuti peeneks ribaks. Juurde segada ½ klaasi granaatõuna viljakestaga seemneid, ½ klaasi jämedalt purustatud Kreeka pähkli tuumi, pressitud küüslauku, noaotsatäis jahvatatud punast vürtspipart ja veidi soola ning tiba pruuni suhkrut.

Granaatõuna ja musta (valge) rõika toorsalat

- 1 klaas hapukoort, 300–400 g musta või valge rõigast, 1 suurem granaat­õun, 1–2 sl suhkrut, 1 sl õli ja maitseks soola.

- Pesta rõigas hoolikalt puhtaks ja riivida jämedalt koos koorega. Segada juurde hapukoor, suhkur, õli ja sool. Viimasena segada juurde granaatõuna viljalihaga seemned. Tõsta salat pooleks tunniks külmikusse.

Punane peakapsas

Punane salat

- Keskmise suurusega kapsapea lõigata neljaks ja seejärel lõigata-riivida peeneks laastuks. Kapsalaastud asetada suuremasse savi- või plastnõusse ning tampida kergelt puunuiaga läbi, kuni hakkab eralduma mahla. 2–3 kõvemal maitserikkamal õunal eemaldada südamikud, riivida jämedalt (õunu ei ole vaja koorida).

2 kuhjaga sl seemneteta tumedamaid rosinaid pesta tulise veega ja jätta mõneks ajaks vähese keedetud veega likku. Samuti toimida 5–10 suitsuploomiga (ligunenud ploomid tükeldada ja eemaldada luuseemned).

- Tükeldatud aedvili segada hoolikalt läbi, maitseks soola ja pruuni suhkrut, 1–2 sl salatiõli, 1–2 sl veiniäädikat või sidrunimahla ja võimalusel 1 kuhjaga tl musta seesami seemneid. Salat tõsta tunniks külmikusse.

Punase peakapsa ja granaatõuna salat

- 200–250 g punast peakapsast lõigata peeneks. 1–2 punast mugulsibulat lõigata õhukesteks ratasteks. Kahel granaatõunal eraldada seemneline sisu. Peeneks lõigatud kapsas ja sibul ning granaadiseemned segada ettevaatlikult läbi, lisades 2 sl toorsalatite valmistamiseks ette nähtud taimeõli, 1–2 kuhjaga sl jämedalt purustatud Kreeka pähkleid, ½ sidruni mahl ja võimalusel 1 kuhjaga tl musta seesami seemneid, maitseks soola, pruuni suhkrut ja noaotsatäis jahvatatud kardemoni.

- Salat tõsta pooleks tunniks külmikusse ning kaunistada õhukeste sibularatastega.

Punase peakapsa salat
kadakamarjade ja likööriga Vana Tallinn

- Keskmise suurusega kapsapea lõigata neljaks ja lõigata-riivida peeneks laastuks. Kapsalaast asetada suuremasse savi- või plastnõusse ning tampida kergelt puunuiaga läbi, kuni hakkab eralduma mahla. Seejärel segada juurde ½ klaasi kergelt puunuiaga laiaks litsutud jõhvikaid või pohli, ¼ klaasi kergelt uhmerdatud kadakamarju, 1 sl külmpress-oliiviõli, noaotsatäis soola ja 1–2 pitsi Vana Tallinna likööri.

- Segada salat korralikult läbi ja tõsta paariks tunniks külmikusse. Enne serveerimist segada veel kord korralikult läbi ja riputada peale veidi näppude vahel puruks rebitud melissilehti või peeneks riivitud sidruni välimist koort.

Punane mugulsibul

Igavese tervise salat ehk jätkujõul

- 5–6 punast mugulsibulat, 1 granaatõun, 1–2 sl punast veiniäädikat, 1–2 sl külmpressõli, 1–2 kuhjaga tl köömneid, musti köömneid või musta seesami seemneid (võib ka kõiki segamini), maitseks suhkrut või mett ja veidike soola.

- Sibul puhastada, lõigata põigiti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks ning segada juurde veiniäädikas koos suhkru ja vähese soolaga. Puhastada granaatõun ja eraldada seemned, nagu eespool õpetatud. Lisada maitseained või nende segu (võib ka kergelt uhmerdada). Segada salat kergelt läbi ja tõsta paariks tunniks külmikusse. Enne serveerimist segada salat veel kord läbi. Võib kaunistada marineeritud pihlakate või paradiisiõuntega.

- Süües sellist salatit ka edaspidi nädalas korra, elad sama vanaks kui jõuluvana!

Sibula-õunasalat ingveriga

- 3–4 punast sibulat, 3–4 tugevamat punasekoorelist õuna, 1–2 kuhjaga sl peeneks riivitud ingverit, ½ sidruni mahl, 1–2 sl külmpressõli, ½ tl sidrunhapet, suhkrut ja tibake soola.

- Sibul puhastada, lõigata põigiti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks ning segada juurde sidrunimahl, riivitud ingver, õli, suhkur ja sool. Lahustada pooles liitris keedetud vees sidrunhape. Õunad pesta, eemaldada südamikud, viilutada. Õunaviile hoida pool tundi sidrunhappe lahuses, et vältida lõikekoha tumenemist. Seejärel kurnata ja segada sibula sekka. Salatit võib kaunistada marineeritud paradiisiõunte, pihlakate või kibuvitsamarjadega.

Punapeet

Tervislik toore peedi salat

- Sobib maksa-, liha- ja hakklihatoitude kõrvale. 100 g toorest riivitud peeti, 1 tl kanget sinepit, 1 tl taimeõli, 1 sl pruuni suhkrut ja veidi soola. Segada kõik komponendid hoolega läbi ja tõsta pooleks tunniks külmikusse. Soovi korral võib salatile lisada ka ühe pressitud küüslauguküüne.

Peedisalat hapu keedisega

- 300 g peeti, 5 sl pohla-, jõhvika-, pihlaka-, kukerpuu-, lodjapuu- või sõstrakeedist, 1 sl õli ja noaotsatäis peenestatud kardemoni. Peet riivida, segada õli ja keedisega. Valmis salat tõsta poleks tunniks külmikusse.

Peedi-hapukapsasalat

- 200 g toorest peeti, 200 g hapukapsast, 2 õuna, ½ kl toormahla, 1–2 sl õli, 2 küüslauguküünt, 1 kuhjaga tl köömneid, musta köömnet või musta seesami seemneid (või kõiki segamini) ja maitseks soola ning veidi pruuni suhkrut.

- Toores peet koorida ja riivida peene riiviga. Õunad lõigata kuubikuteks, hapukapsas hakkida väheke peenemaks. Küüslauguküüned peenestada pressiga. Segada kõik kokku, maitsestada.

Pikantne peedi-kõrvitsasalat

- 100 g jämedalt riivitud keedupeeti, 100 g jämedalt riivitud toorest kõrvitsat, 1 tükeldatud apelsin või paar mandariini, 1 sl pruuni suhkrut, 1 kuhjaga tl peeneks riivitud ingverit, 1 sl taimeõli, veidi soola ja kaneeli.

- Kõik komponendid segada hoolikalt läbi ja salat tõsta tunniks külmikusse. Soovi korral võib salatile juurde segada ka 1 sl tumedat rummi.

Peedisalat suitsuploomi ja rummiga

- 2–3 keskmise suurusega keedetud peeti, 200 g suitsuploome, 1 klaas vett, 1,5 klaasi jahtunud sõmerat riisi, ¼ klaasi jämedalt purustatud pähklituumi või kergelt röstitud kõrvitsaseemneid, 2 sl pruuni suhkrut, 1 sl õli ja 30 g tumedat rummi.

- Suitsuploomid pesta, asetada kaussi, lisada suhkur ja peale valada 1 klaas keeva vett. Paisunud ploomid nõrutada ja tükeldada. Vedeliku võib vajadusel salatile juurde segada. Peedid riivida jämedalt ning segada teiste komponentidega läbi. Salat tõsta tunniks ajaks külmikusse.

 Punane magus pipar

Punase magusa pipra salat porrulauguga

- 2–3 punase paprika kauna, 1–2 porrut, 1–2 sl valget veiniäädikat, 2–3 sl külmpress-taimeõli, 1 kuhjaga sl suhkrut ja tibake soola.

- Paprikad pesta, lõigata pikuti võimalikult pikaks ja peeneks ribaks. Porru puhastada, eraldada valge ja roheline osa. Mõlemad lõigata pikuti peenteks pikkadeks ribadeks. Asetada lõigutud aedvili sõelale, tõsta 1–2 minutiks keevasse vette, jahutada külma jooksva vee all maha. Õlist, äädikast ja suhkrust valmistada salatikaste. Nüüd segada kõik komponendid ettevaatlikult läbi, et ribad jääksid võimalikult terveks ja lisada veidi soola. Valmis salat tõsta pooleks tunniks külmikusse.

Punase magusa pipra salat kirsstomatite ja rohelise salatiga

- 2–3 punase paprika kauna, 1 karp kirsstomateid, 1 peotäis rohelist lehtsalatit, 1–2 sl valget veiniäädikat, 2–3 sl külmpress-taimeõli, 1 kuhjaga sl suhkrut ja tibake soola.

- Paprikad pesta, lõigata pikuti pooleks, eemaldada seemned ja lõigata seejärel risti õhukesteks ribadeks. Tomatid pesta ja lõigata pooleks või neljaks, mõne väiksema võib jätta ka terveks (salati kaunistamiseks). Salat pesta, nõrutada ja lõigata sõrmelaiusteks ribadeks. Äädikast, õlist ja suhkrust valmista kaste. Segada kõik komponendid omavahel läbi. Tõsta valmis salat pooleks tunniks külmikusse.

Punase magusa paprika salat suitsuploomi ja Hiina kapsaga

- 3–4 punast magusat pipart, üks väiksem Hiina kapsas, ½ klaasi kividest puhastatud ja tükeldatud suitsuploome, 2 kuhjaga sl jämedalt purustatud Kreeka pähkli tuumi, 1 kuhjaga sl suhkrut, 1–2 pitsi tumedat rummi, 2–3 sl salatiõli, suur sidrun ja tibake soola.

- Esmalt valada tükeldatud suitsu­ploomidele peale rumm (sobib ka kokakoola või kange tumeda tee tõmmis) nii, et see kataks tükeldatud ploomid ja jätta mõneks tunniks paisuma. Paprikad pesta ja lõigata pikuti võimalikult pikkadeks ning peenikesteks ribadeks. Hiina kapsal eemaldada välimised inetud lehed, lõigata kapsas põiki pooleks, eemaldada puitunum varreosa ja lõigata kapsas võimalikult peenteks ribadeks. Asetada lõigutud kapsas savikaussi, lisada veidi soola ning tampida puunuiaga kergelt läbi, kuni hakkab eralduma veidi mahla. Nüüd segada kõik komponendid omavahel korralikult läbi ja tõsta valmis salat pooleks tunniks külmikusse.

Segasalat ehk tervist jõuludest lihavõteteni

- ½ punast peakapsast, 3–4 punast sibulat, 2 punast magusat pipart, 1 granaatõun, 2–3 sl külmpress-taimeõli, 2 kuhjaga sl jämedalt peenestatud Kreeka pähkleid, 2 kuhjaga sl tumedaid rosinaid, 1–2 sl punast veiniäädikat, 1 sl peeneks riivitud värsket ingverit, noaotsatäis jahvatatud kardemoni, nelki ja kaneeli, maitse järgi pruuni suhkrut ja tibake soola.

- Valmistada osised ette nii nagu eelmistes retseptides, segada korralikult läbi, lisada tükeldatud rosinad ja tõsta salat paariks tunniks külmikusse.