Kuidas nüüd toimida? Kas peaksin ostma just selle kalli hinnaga? Või millised oleks minu võimalused? Kas kinnisvarafirma peab ka meid teavitama, kui ta on selle (alumise korruse - toim) ära müünud ja millise hinnaga?

Majas ei ole notariaalselt paika pandud, kus ja millisel korrusel keegi elab, siiani on kolm omanikku, kaks üleval ja üks pere all. Kas mul on õigus müüki vaidlustada, kui see müüakse nüüd odavamalt kui mulle pakutakse? Millise aja jooksul mul see õigus on?

Palun andke nõu, olen selles majas sündinud kasvanud ja pere oleks tänulik, kui saaks ruumi juurde.

Vastab vandeadvokaat Taivo Saks advokaadibüroost Taivo Saks & Partnerid OÜ:

Kaasomanikuna saaksite kasutada ostueesõigust.

Sisuliselt näeb protsess välja nii, et peale naabri poolt oma mõttelise osa müümist astute teie tema poolt valitud ostja asemele sellistel tingimustel, nagu müüja ja ostja on kokku leppinud.

Peale oma osa müümist peab teie naaber esitama teile tutvumiseks selle müügilepingu, millega ta selle osa maha müüs. Seejärel on teil kaks kuud aega teha notari juures ostueesõiguse teostamise avaldus, millega te astute senise ostja asemele ning ostate oma naabrilt müügieseme välja.

Ostueesõiguse teostamine iseenesest müügilepingut ei tühista, mis tähendab, et naabri poolt valitud ostjal tekib õigus müüjalt raha tagasi nõuda. Teie aga saate asja omanikuks - oluline on see, et saate sõlmida müügitehingu samadel tingimustel, mis müüja sõlmis teise ostjaga. See tähendab, et sama hinnaga ja sama tasumise graafikuga (kui selles oli kokku lepitud).

Müügitehingut pole teil õigust vaidlustada, kuid selleks puudub teil ostueesõiguse teostamise korra ka sisuline vajadus.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Jaga
Kommentaarid