Uurisime, mida soovitavad valgustusspetsialistid ja milliseid valgusallikaid on müügil.

- OÜ Megaluumen direktor Kalev Kääramees: “Kasutage tavalisi säästulampe või luminofoortorusid ja tekitage palju valgust. Targem on valida suure võimsusega säästulamp – siis tuleb valgus odavam. Keskmise tööeaga säästulamp (tavaline sokkel E27), näiteks DuluxStar 30 W, maksab veidi üle
9 euro.

Tavaliste luminofoortorude (soovitatavalt värvusega 840−4000°K) hinnad on 3−4 euro ringis.

Hõõgniidiga suundlamp R-80 Natura (60 W ja 100 W) annab taimedele meelepärast kergelt sinakat ja tugevat valgust, sest tänu pirni külgedel olevale kattele peegeldub valgus peaaegu täielikult välja. Selle saab keerata tavalisse valgustisse. Umbkaudne jaehind on 3−4 eurot. Kuna pirn annab ka palju suunatud soojust, peab jälgima, et see taimi ei kõrvetaks ja mulda liigselt ei kuivataks.

Taskukohane võiks olla ka taimesõbraliku lillaka tooniga Flora valgustoru, mida on saada eri mõõtude ja võimsusega (59−150 cm; 18−58 W; hind kuni 14 eurot). Kui taimi on rohkem, võiks torusid olla mitu. Asetage need 50 cm kõrgusele taimede kohale.

Flora-toru on soovitatud just seemnest taimede ettekasvatamisel, sest selle valgus pidavat eriti kasvu soodustama. Kui istikud liiga lopsakaks muutuvad, tuleks valguse iseloomu muuta. Seetõttu kasutatakse Flora-toru ka koos tavalist tooni luminofoortoruga.”

- Bauhof Group ASi elektritarvete arendusjuht Sergei Lazarev: “Kõige odavam lahendus on soetada hõõgniidi ja reflektorpõhjaga taimelamp, millel on tavaline E27 sokkel. Kuna valgusallikal on reflektor, siis valguse suunamiseks eraldi kuplit vaja pole.

Taimelambi hõõgniidiga valgusallikate (40−100 W) hinnad algavad kuuest eurost. Säästulamp ehk kompaktluminofoorlamp (15W on võrdväärne 75W hõõglambiga) on kallim (15 euro ringis) ja vajab lisaks valgust suunavat kuplit.”

- Aianduskeskuse Hansaplant taimekasvulampide valikust leidsime kaks eri firmade säästupirnist taimekasvulampi, mille eest tuleb välja käia 11−13 eurot. Airami reflektoriga taimekasvulamp ja Nelson Gardeni riputatav taimekasvulamp on juba kallimad, üle kolme-kümne euro.

- Taimede kasvu soodustab kõige paremini valgus, milles on enam-vähem võrdselt sinise-violetse (390−485 nm) ja oranži-punase (590−760 nm) lainepikkusega kiirgust. Taimelampides ongi valgus-spekter selliselt häälestatud.

Tavaline hõõglamp on üsna kasutu, kuna see annab küll oranži ja punast valgust, kuid sinist peaaegu mitte. Pealegi muutub lõviosa energiast soojuseks ja tulikuum pirn kuivatab õhku.

Öösel kustutage taimelambid ära, sest taimed on kohanenud kindla päevapikkusega ning alaline valgus mõjub kahjulikult.
Hõõgniidiga suundlambi R-80  Natura kergelt sinakas ja tugev  valgus meeldib taimedele.

Säästupirn, 15 W. Annab sama  palju valgust kui 75W hõõgpirn. Valgusspekter on häälestatud  taimedele sobivaks, valgus on  tugev ja erk.

Taimesõbraliku lillaka tooniga Flora valgustoru soodustab taimekasvu.