Nii nagu nimigi ütleb, on ilupaprika (Capsicum annuum conoide rühm) hariliku paprika sugulane ja kuulub maavitsaliste sugukonda. Ilupaprika kodumaaks on Lõuna-Ameerika, Mehhiko.

Olenevalt sordist võivad viljad olla nii kollased, punased, valged, lillad või oranžid. Varieeruv on ka säravais toonides püstise kasvuga viljade kuju: ümmargused, ovaalsed, piklikud või suisa ora meenutavad. Terava, kibeda maitsega viljad kõlbavad süüa ja neid võib kasutada nt toitude maitsestamiseks. Ettevaatlik tasuks olla aiandis kasvatatud taimede viljade söömisel, kuna need võivad olla töödeldud taimekaitsevahenditega. Taime kõrguseks kuni 40 cm.

Lihtsaim moodus taime hankimiseks on osta ta poest. Kuid taimi võib ka ise seemnest kasvatada. Kasvunõuded sarnanevad hariliku paprika omadega. Kuna nii idanemine kui ettekasvatusaeg on võrdlemisi pikk, tuleks seemne külv teha veebruaris või märtsi alguses. Õisi on ise seemnest kasvatatud taimedel lootus näha suvest sügiseni, viljad arenevad ja küpsevad sügisel-talvel. Sel ajal on taim ka kõige pilkupüüdvam.

Ilupaprika tunneb end hästi nii päikselisel, kui lihtsalt valgusküllasel aknalaual ning tavalisel toatemperatuuril. Jahe tuuletõmbus aga taimele ei meeldi, ta võib hakata lehti langetama.

Kasta regulaarselt ja hoida mullapall ühtlaselt niiske. Vältida kastmisvigu, nii ülekastmist kui kuivalejätmist. Ülekastmine soodustam mädanike teket. Mullapalli läbikuivamisel pudenevad nii õiepungad, õied kui viljad. Samuti kolletuvad ja pudenevad lehed. Kõigest sellest ei pruugi taim enam toibuda.

Poest ostetud taime pole vaja ümber istutada, piisab, kui talle anda kord kuus õitsvatele taimedele mõeldud väetiselahust. Kui ümberistutamine siiski võetakse ette, peaks muld olema vett hästi läbilaskev ja toitaineterikas.

Lisaks toas aknalaual kasvatamisele võib ilupaprika kaunistada ka õues olevaid lillekaste. Õue tuleks taimed istutada alles pärast öökülmaohu möödumist.

Kuigi ilupaprikat kasvatatakse toas kui ühe hooaja taime, võib ta heades tingimustes tublisti kauem vastu pidada. Ka õues kasvanud taimed võib enne öökülmasid potti istutada ja tuua tubastesse tingimustesse, kus nende värvikas ilu võib kesta veel mitmeid kuid või lausa läbi talve.