Köögiviljade osakonna juhataja Ingrid Bender: “Kahju oleks ju lasta heal sordil hävida! ‘Kohalik sinine’ ei ole küll Jõgeval aretatud – kasvatame reeglina vaid Jõgeval aretatud sortide seemet –, aga ta on meie väärtuslik rahvaselektsioonisort, mida tasub paljundada. Välismaised kaalikasordid ei ole Eesti aiapidajatele meeldima hakanud, ‘Kohalikku sinist’ teatakse aga kui magusat, mahlast ja kollase sisuga kaalikat. Eestlaste jaoks on see sort olnud läbi aastakümnete suur lemmik just oma hea maitse tõttu. ‘Kohalik sinine’ on ka hea haiguskindlusega.”

Esimesed paar kilo seemet tulid müügile juba möödunud aastal, väikepakendis oli seda saada Maamessil, Türi lillelaadal ja Paunvere väljanäitusel, pisut said ka mõned kauplused.

Ingrid Benderi sõnul on tänavu seemet juba märksa rohkem, kuid seda pole siiski veel nii palju, kui seemnemüügifirmad küsivad. Iga aastaga läheb olukord aga paremaks.

‘Kohalikul sinisel’ on ümmargune või lapikümmargune juurvili, mis kasvab 0,5−0,9 kg raskuseks. Koor on lehekodariku ümbert kuni poole juurviljani violetjas, mulda jääv osa on kollane. Kollane viljaliha on mahlane ja õrna struktuuriga. Sort sobib varasema saagi kasvatamiseks ja sügistalviseks tarbimiseks.