"Telemeditsiin pakub keskustest kaugel asuvatele paikadele võimalust konsulteerida teiste arstidega ning pakkuda patsientidele parimat abi,“ ütles sotsiaalminister. „Esmaabi telemeditsiiniseadmed on edukalt tööle rakendunud. Nüüdsest saame telemeditsiini tuge pakkuda ka perearstikeskustele, mis lisab täiendavaid võimalusi kvaliteetse arstiabi pakkumiseks.“ Sotsiaalminister lisas, et töö telemeditsiini võimaluste laiendamisega jätkub, et uurida võimalusi, kuidas lisaks väikesaartele pakkuda tuge ka mandril abikaugetele piirkondadele.

Uudne telemeditsiinilahendus on välja töötatud Eestis koostöös siinsete arstide ja spetsialistidega. Telemeditsiini komplekti tarnija Girf OÜ esindaja Andres Anieri sõnutsi on telemeditsiini komplekti peamine eesmärk võimaldada püsiasustusega väikesaarte perearstidel kaasata spetsialist mandrilt või kasvõi maailma teisest otsast. „Nii muutub perearsti töö sisukamaks ning hoitakse kokku eriti meditsiinis olulisimat ressurssi, aega. Erialaarsti kaasates on võimalik panna patsiendile asjakohane diagnoos kiiremini,“ ütles Anier.

Eelmise aasta lõpust kasutavad Kihnus, Ruhnus ja Vormsil asuvad Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) koosseisus olevad erakorralise abi brigaadid esmaabi osutamiseks telemeditsiini võimalustega seadmed, mis on ka välitingimustes töötavad diagnostika seadmed. Seadmed võimaldavad esmaabiosutajatel arvuti teel suhelda PERHis oleva arstiga ja edastada mõõdetavaid terviseseisundi näitajaid (nt vererõhk, südamefilm e EKG jpm) konsulteerivale arstile.

Kasutusel on ka minilabori seadmed, mille abil saab konsulteeriv arst kergemini otsustada patsiendi seisundi raskuse, haiguse iseloomu ja hospitaliseerimise vajaduse osas. Arst näeb kaamera vahendusel sündmuskohta, abivajajat ja teda abistavat isikut ning saab seega läbi viia videokonsultatsiooni.