Haigekassa soovitab oma õiguste eest seista ja tasu mitte maksta. Kui tegite seda siiski, küsige kindlasti perearstilt tšekk ja saatke see koos juhtumi kirjeldusega haigekassale. Haigekassa küsib sel juhul perearstilt selgitust ja alusetult võetud raha makstakse patsiendile tagasi.

Perearst teeb vajadusel ka koduvisiite. Nende vajalikkuse üle otsustab perearst ise ja selle eest on tal õigus küsida 5 eurot sõltumata sellest, kui mitut haiget ta ühe visiidi käigus läbi vaatab. Visiiditasu on patsiendi omaosalustasu ja haigekassa seda isiku eest ei maksa. Rasedatele ja alla kaheaastastele lastele on koduvisiit tasuta.

Ka ravikindlustuseta isik saab pöörduda perearsti vastuvõtule. Vastuvõtule registreerimine toimub nii nagu tavaliselt, kuid ravikindlustuseta patsiendid peavad arstiabi eest tasuma ise, ja seda perearsti kehtestatud hinnakirja järgi. Hinnakirja ja info teenuste osutamise tingimustest peab perearst välja panema nähtavale kohale.

Eriarsti poole pöördumisel tuleb ravikindlustatud patsiendil tasuda visiiditasuna kuni
5 eurot. Kaasas peab olema perearsti saatekiri. Saatekirja ei nõuta järgmiste eriarstide poole pöördumisel: naistearst, naha- ja suguhaiguste arst, kopsuarst (tuberkuloosi kahtluse korral), psühhiaater, silmaarst, trauma korral traumatoloog, ortopeed või kirurg.

Visiiditasu ei tohi nõuda:

- rasedalt;

- alla kaheaastaselt lapselt;

- kui vältimatu ambulatoorse eriarstiabi* osutamisele järgneb vahetult statsionaarne tervishoiuteenus*;

- kui kindlustatu suunas eriarsti juurde sama raviasutuse teine tervishoiutöötaja või teise raviasutuse sama eriala arst.

Ilma ravikindlustuse ja saatekirjata patsient tasub oma terviseuuringute ja ravi eest vastavalt raviasutuses kehtivale hinnakirjale.

Haiglas viibides peab ravikindlustatud patsient tasuma voodipäevatasu 2.50 eurot päeva eest, kuid mitte rohkem kui 25 eurot ühe haiglasoleku korra eest. Voodipäevatasu ei tohi nõuda intensiivravil viibitud aja eest, raseduse ja sünnitusega seotud statsionaarse eriarstiabi osutamisel ning statsionaarse eriarstiabi osutamisel alaealisele.

* Ambulatoorne arstiabi on tervishoiuteenus, mille korral
kestab patsiendi visiit tervishoiuasutusse mõni tund ja haiglas ei viibita ööpäeva(sid).

* Statsionaarne arstiabi on tervishoiuteenus, mille osutamiseks tuleb haiglas viibida rohkem kui ööpäev.


TASUB TEADA

Vältimatu abi on kõigile tasuta

- Perearst ei tohi vastuvõtul visiiditasu küsida. Koduvisiidi puhul on lubatud võtta visiiditasu kuni 5 eurot. Eriarsti visiidi tasu on kuni 5 eurot. Voodipäevatasu haiglas on kuni 2.50 eurot.

- Vältimatu abi on kõigile Eesti elanikele tasuta ja seda antakse olukorras, kus abi edasilükkamine või selle andmata jätmine võib põhjustada patsiendi surma või püsiva tervisekahjustuse. Seda, kas tegu on vältimatu abiga, otsustab perearst.

- Kõik inimesed saavad vajadusel ööpäev läbi meditsiinilisi nõuandeid esmaseks abiks ja koduseks raviks perearsti nõuandetelefonilt 1220. Tõsisemate terviseprobleemide korral suunatakse helistaja perearsti vastuvõtule, haigla valvetuppa või kiirabisse.